Kosovska policija sprečila je juče na administrativnom prelazu Končulj delegaciju koju su činili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević da posete Kosovsku Kamenicu uz obrazloženje da nije poštovana procedura ulaska na Kosovo.

Đorđevićj e rekao agenciji Beta da će o činjenici da im je ulazak na Kosovo zabranjen obavestiti i Savet bezbednosti, Unmik i Euleks i tražiti objašnjenje za to.

– Najoštrije ćemo protestovati u SB UN i obratiti se Unmiku i Euleksu jer smatramo da je to još jedan u nizu incidenata kojim albanska strana pokušava da isprovocira i stvori situaciju u kojoj ne možemo da razgovaramo s našim narodom – kazao je savetnik predsednika Srbije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da su im predstavnici Euleksa na Končulju rekli da nisu nadležni za ceo slučaj i da su tu samo da bi nadgledali situaciju. Na improvizovanoj konferenciji za novinare na Končulju, Đilas je rekao da je incident velika sramota za sve koji dozvoljavaju da se građanima Srbije onemogućava prelaz u taj deo Srbije.

– Sve ovo što se dogodilo je besmislena politička priča koja otežava položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – ocenio je Đilas.

Đorđević, koji je rođen na Kosovu i ima kuću u selu Smaćkod Prizrena, naveo je da zabrana ulaska na Kosovo predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i dokazuje da za Srbe i nealbance u Pokrajini osim što nemaju vodu i struju nema ni slobode kretanja. Đilas i Đorđevićplanirali su da obiđu nedavno izgorelu ambulantu u Kosovskoj Kamenici i razgovaraju sa predstavnicima te opštine kako bi se sanirala šteta i što pre stvorili uslovi za normalno lečenje Srba iz tog dela Pomoravlja. Tokom prethodnih 10 dana kosovska policija sprečila je i poslanike skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju da posete Ranilug, a ulazak u Pokrajinu bio je onemogućen i pomoćniku ministra za Kosovo i Metohiju Bojanu Anđelkoviću.

Ivanko: Unmik ne obezbeđuje pratnju

Čaglavica – Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu više ne obavlja policijske funkcije i ne obezbeđuje pratnju, kazao je juče portparol Unmika Aleksandar Ivanko povodom zabrana srpskim funkcionerima da uđu na Kosovo. „Svaki zahtev koji primimo od srpskih zvaničnika za pratnju, tokom boravka na Kosovu, biće prosleđen kosovskim institucijama i Euleksu“ kazao je Ivanko za KiM Radio iz Čaglavice. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti juče je pozvao srpske zvaničnike da poštuju zakonsku proceduru ukoliko žele da posete Kosovo. „Unmikova kancelarija u Beogradu nije adekvatan mehanizam kome treba da se obrate, većnadležni organi Kosova“, rekao je Pajaziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari