Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je Vojska Srbije postala suštinski neodvojiva komponenta državne spoljne politike, koja doprinosi podizanju međunarodnog kredibiliteta zemlje. On je tokom posete Specijalnoj brigadi u Pančevu čestitao Dan Vojske Srbije svim pripadnicima oružanih snaga, istakavši da će naredne godine biti godine modernizovanja Vojske i tehnike. Srbija danas slavi pravoslavni praznik Sretenje, a istovremeno slavi i Dan državnosti i Dan Vojske.

Tadić je u Pančevu gde je prisustvovao početku centralne svečanosti obeležavanja Dana Vojske rekao da je Vojska Srbije osposobljena za učešće u mirovnim misijama pod okriljem UN i da je spremna da pomaže u slučajevima prirodnih nepogoda, poplava ili terorističkih incidenata. Rekao je da bi Vojska Srbije bila upućena u takve misije uz odluku Skupštine Srbije, ocenivši da bi to doprinelo međunarodnom ugledu Srbije. Tokom posete jedinici Specijalne brigade u Pančevu, predsednik Srbije je kazao da je ta jedinica potpuno profesionalizovana i da je to model koji će se od naredne godine primenjivati u svim jedinicama.

Predsednik Srbije je ocenio da su izlišni i svi zahtevi za održavanje referenduma o učlanjenju Srbije u NATO i dodao da je ta tema nepotrebna jer, kako je objasnio, „niko i nigde u svetu ne organizuje referendum o tome šta se neće, već o tome šta neko hoće“. Tadić je podsetio i da se Srbija već nalazi u Partnerstvu za mir i da namerava da razvija svoje učešće u tom programu. On je naveo i da postoji mogućnost da Srbija ima napredan status u tom programu, što je strateški plan zemlje.

Kada je reč o političkoj situaciji u zemlji, predsednik Tadić je ocenio da novih parlamentarnih izbora neće biti do 2012. godine, jer tako smatra većina građana Srbije i zato država ima „važnije zadatke od organizovanja izbora“. Predsednik Srbije poručio je i da do kraja mandata Vlade Srbije 2012. godine neće biti menjana Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije i da neće biti pokretano pitanje učlanjenja Srbije u NATO.

Inače, početku centralnog obeležavanja Dana Vojske u Pančevu i prikazivanju dela operativnih sposobnosti pripadnika Specijalne brigade u Kasarni „Rastko Nemanjić“, pored predsednika Tadića, prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i komandanti operativnih sastava.

Predsednik Srbije Boris Tadić položiće danas, povodom Dana državnosti, vence na grob Neznanog junaka na Avali, a centralna manifestacija biće održana u Orašcu, odakle je pod vođstvom vožda Karađorđa buknuo ustanak protiv Turaka. U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima, danas je u Srbiji neradni dan.

Srbija nastavlja borbu protiv narkokartela

Predsednik Srbije izjavio je juče da će Srbija nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i izrazio očekivanje da će isto učiniti i, kako je naveo, i ostale zemlje u regionu koje nisu jednako posvećene tom pitanju. „To je naša ustavna obaveza, to je naça međunarodna obaveza i to je naša politička odluka“, naveo je predsednik Srbije. Tadić je najavio da će to pitanje pokrenuti u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima, jer se radi o problemu važnom i za Evropsku uniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari