(Ne)povlačenje priznanja nema težinu za dijalog u Briselu 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Ivica Dačić se hvali navodnim povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova od strane zemalja koje nemaju međunarodni uticaj i za koje većina građana nije ni čula, tako da to nema nikakvu težinu u daljem procesu pregovora i rešavanju kosovskog pitanja – smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

On međusobno prepucavanje Ivice Dačića i kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija oko toga da li je neka zemlja povukla priznanje Kosova naziva diplomatskog igrom, u kojoj obojica žele da pokažu ko je bolji šef diplomatije.

Popov objašnjava da Dačić kao ministar spoljnih poslova pokušava da ospori već priznatu nezavisnost Kosova kako bi na konto toga ubirao političke poene, dok s druge strane Pacoli tome pokušava da parira. On ukazuje da zvaničnici zemalja koje navodno povlače priznanje često ka Srbiji i Kosovu šalju potpuno oprečne poruke, zbog čega je građanima nejasno šta se tu dešava.

On podseća da je u slučaju Liberije njihov zvaničnik koji je bio u Beogradu izjavio da je ta zemlja povukla priznanje Kosova, a onda je drugi funkcioner te države izjavio da to nije tačno.

– Takve stvari nimalo neće uticati na proces donošenja ili nedonošenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Brisel niti bilo koji uticajniji faktor uključen u rešavanje kosovskog problema ne obraća pažnju na takve stvari. Mislim da se tu sa naše strane troši prevelika energija a možda i novac, jer ne znamo na koji način se lobira kod vlada zemalja koje navodno povlače priznanja – navodi Popov.

On dodaje da su u pitanju zemlje u kojima je demokratija malo razvijena i da ma kolika da je cena koju plaćamo – svakako je visoka, imajući u vidu efekat koji dobijamo.

Živadin Jovanović, diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova, pak ima razumevanja za napore srpske diplomatije i politike usmerene ka tome da, kako kaže, što više zemalja u svetu preispita priznanje Kosova. On smatra da su mnoge male i srednje zemlje učinile to „preko kolena“, budući da su se ugledale na zapadne sile, te da nisu bile dovoljno upoznate sa suštinom i istorijom problema.

– Treba imati u vidu da se okolnosti u svetskoj politici menjaju i da pojedini postulati globalne geopolitike više nisu isti. Same Sjedinjene Države koje predstavljaju najveću silu priznaju na delu da ne mogu da reše globalne probleme bez učešća Kine i Rusije. Do pre samo pola godine bilo je nezamislivo da će doći do raskola na transatlantskoj osovini između Evrope i Amerike – ističe Jovanović.

On tvrdi da će i „ozbiljnije“ države pre ili kasnije doći u priliku da preispitaju odluke o priznanju Kosova koje su donele. Jovanović veruje da su dokazi o povlačenju priznanja koje pokazuje Dačić verodostojni iako se, prema sopstvenim rečima, ne slaže sa svime što aktuelni ministar spoljnih poslova radi.

Kako navodi, Dačić sa Pacolijem ne može da se utrkuje samo kada je u pitanju „podmićivanje i korumpiranje pojedinih ličnosti“. Jovanović upozorava na to da nam diplomatska pozicija Srbije ne dozvoljava da budemo preterano samopouzdani ali ni preterano skromni jer, prema njegovom mišljenju, Srbija ima duboko ukorenjenu poziciju u evropskim i svetskim odnosima.

Podsećanja radi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prošlog četvrtka je izjavio da je Papua Nova Gvineja poništila odluku o priznanju Kosova iz 2012. godine, te da je to šesta zemlja koja je povukla priznanje. Međutim, šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli ubrzo je tu izjavu odbacio kao „falsifikat i izmišljotinu“, rekavši da Kosovo kroz svoju diplomatsku službu održava stalne kontakte sa svim zemljama sveta, uključujući i Papuu Novu Gvineju.

Pacoli: Nismo primili nikakve note o povlačenju priznanja

Ministar spoljnih poslova u kosovskoj Vladi Bedžet Pacoli juče je uoči početka samita u Londonu poručio da je veoma radostan što je Kosovo na petom skupu u okviru berlinskog procesa ravnopravan učesnik sa ostalim zemljama, a da su na stolu interesantne teme za diskusiju. O povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, kako je rekao, nema nikakvih potvrda.

– Nema povlačenja, nemamo nikakvih problema sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova. Nismo primili nikakve note o povlačenju priznanja. Svi naši prijatelji su sa nama, svi do jednog – kazao je Pacoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari