Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc osudio je juče pred Savetom bezbednosti UN kao „neprihvatljivu“ nadavnu izjavu novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.


– Nikolićeve „izjave su protivne pravnim i činjeničnim nalazima Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde“, rekao je Bramerc u govoru u Savetu bezbednosti u Njujorku, dodajući da „takva retorika predstavlja korak unazad, pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji“. Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je pozitivno ocenio saradnju haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije. Kao izuzetak zbog kojeg je zabrinut, Bramerc je naveo „izostanak napretka u Srbiji u istrazi i krivičnom progonu osoba koje su pomagale beguncima od Haškog tribunala dok su bili na slobodi“.

– Očekujemo odgovore na pitanja kako su begunci, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, mogli da izbegavaju pravdi toliko godina i da li su im pomagali i državni službenici – istakao je Bramerc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari