Potpredsednicu Vlade Srbije zaduženu za evropske integracije Suzanu Grubješić, koja se danas u Briselu sastaje s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, kao i premijera Ivicu Dačića, koji će u sedištu EU boraviti naredne sedmice, očekuje niz nimalo prijatnih pitanja evropskih zvaničnika na koje će morati da vrlo jasno odgovore ukoliko žele napredak svoje zemlje ka ujedinjenoj Evropi.

Teme koje će biti na dnevnom redu protežu se od izmena Zakona o Narodnoj banci, preko nedavnih odluka Ustavnog suda Srbije do neizbežnog Kosova, saznaje Danas u Briselu.

Prema rečima naših sagovornika, Grubješićeva, a naročito premijer Dačić, posle boravka u Evropskoj komisiji tačno će znati i zašto ne postoje šanse da Srbija do kraja 2012. dobije datum za početak pregovora o pristupanju, šta se od nje tačno očekuje da bi do toga došlo, kao i kako Brisel vidi dalju saradnju, odnosno normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, pre svega u kontekstu dijaloga dve strane. U Briselu smatraju da nije na njima da srpsku javnost obaveštavaju o tome, već da tu odgovornost treba da preuzmu državni zvaničnici Srbije.

Premijer Dačić u Briselu će boraviti 4-5. septembra. Prema najavama, trebalo bi da razgovara s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarima Štefanom Fileom i Sesilijom Malstrom, kao i sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Dačića, kako kažu sagovornici Danasa, pogotovo na sastanku s Eštonovom očekuje razgovor o tome kada će i u kojoj formi doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, na koje teme i uz čije eventualno prisustvo.

Danasovi izvori iz Brisela kažu da, iako je jasno da je do zastoja Srbije u napretku ka EU, odnosno u ispunjavanju zadatih ciljeva, došlo i zbog izbornog ciklusa, nova vlast mora da odgovori na sporne momente koji su se dogodili u prvih mesec dana rada nove vlade ili neposredno pred njeno imenovanje.

Zvaničnici Srbije moraju delima da pokažu da će se ozbiljno baviti pitanjima koje je prošla vlast zapostavljala kao što su borba protiv sistemske korupcije i sporne privatizacije, ali i reformisanje ostalih oblasti društva i politike.

S obzirom na to da EK privodi kraju pisanje izveštaja o napretku Srbije u približavanju EU, koji će biti zvanično objavljen oko 10. oktobra, a zaključen oko 15. septembra, komesar File iskoristiće današnji susret s Grubješićevom da joj sugeriše šta bi se još na samom finišu moglo uraditi na ispunjavanju preuzetih reformskih obaveza, kažu Danasovi briselski sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari