Litvanija je još 2004. obavestila Istočnoevropsku grupu Ujedinjenih nacija o tome da će se kandidovati za mesto predsedavajućeg u Generalnoj skupštini UN.

Od tada, pa do pre samo nekoliko sedmica, nijedna zemlja, uključujući Srbiju, nije izrazila nikakvu nameru da se kandiduje za to mesto ove godine. Zbog toga smo se iznenadili kada su vlasti u Beogradu odlučile da kandiduju svog predstavnika, pogotovo što smo prethodno tražili i u usmenoj i u pisanoj formi srpsku podršku našoj kandidaturi – kaže za Danas Giedrius Puodžiunas, direktor Službe za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova Litvanije.

Da podsetimo, bilateralni odnosi Beograda i Viljnusa već duže vreme su krhki. Litvanski kupac je 2008, prema tumačenju srpskih vlasti, ali i radnika, „upropastio“ pančevačku Azotaru, pa je ta privatizacija potom poništena i sada traje međunarodna arbitraža. Kompanija iz Litvanije je svojevremeno kupila Beogradsku industriju piva, ali je februara 2010. Agencija za privatizaciju raskinula ugovor. Potom je predsednica Dalia Gribauskaite poručila da vlasti u Beogradu koče investitore iz njene zemlje, a Litvanija je jedna od retkih članica EU koja još nije ratifikovala SSP između EU i Srbije. Na sve te komplikacije došla je i konkurentska trka za mesto prvog čoveka GS UN u periodu 2012-2013. između predstavnika dve zemlje – ambasadora Daliusa Čekuolisa i šefa diplomatije Vuka Jeremića. Giedrius Puodžiunas kaže da se Srbija visoko rangira među litvanskim investitorima. „Kompanije Altiva, Arvi i Sanitek su bili najveći investitori iz Litvanije pre nego što su njihovi ugovori u Srbiji bili osporavani. Imajući ovo u vidu, naglašavam da zemlja koja teži članstvu u EU treba da podrži principe vladavine prava, što je jedna od osnovnih vrednosti koju dele članice evropske zajednice. Mi smo zainteresovani za dalje širenje trgovinskih veza i investicija sa Srbijom”, ističe Puodžiunas.

Naš sagovornik naglašava da Litvanija podržava evropski put Srbije. Kako ističe, to je i potvrđeno na sastanku ministara spoljnih poslova Vuka Jeremića i Audronijusa Ažubalisa, 6. decembra u Viljnusu. „Naš ministar je tada ohrabrio Srbiju da nastavi sa sprovođenjem reformi, kao i da izgradi dobrosusedske odnose u regionu”, dodaje Puodžiunas.

On podseća da je Evropski savet na samitu prošlog decembra postavio konkretne uslove koje Srbija mora da ispuni ukoliko želi da dobije status kandidata – da se postigne napredak u sprovođenju sporazuma s Prištinom, kao i u regionalnom predstavljanju Kosova, ali i da se omoguće efikasan rad Euleksu i Kforu.

„Nadamo se da će Srbija biti u stanju da ispuni uslove do narednog sastanka Evropskog saveta. Mi ohrabrujemo i Srbiju i Kosovo da u potpunosti iskoriste preostalo vreme i da dijalog nastave u konstruktivnom smeru”, ističe Giedrius Puodžiunas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari