Miting koji je Srpska radikalna stranka organizovala zbog hapšenja Ratka Mladića na platou ispred Doma narodne skupštine, prekinut je sinoć oko 21 sat, zbog sukoba demonstranata sa policijom. Sukob je počeo kada je nekoliko desetina maskiranih demonstranata napalo policiju na uglu Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša bacajući na njih kamenice, flaše i petarde. Intervenisala je policija u opremi za razbijanje demonstracija, uključujući odrede Žadnarmerije i konjice, koji su demonstrante sprečili u nameri da dođu do turske i američke ambasade.

Povređeno je deset policajca i trojica huligana, ali taj broj do zaključenja lista nije bio konačan. Sporadični sukobi osim na platou ispred Doma narodne skupštine, zabeleženi su u Pionirskom parku, na Terazijama i u ulici Kneza Miloša, a za demonstrantima su ostajale oborene žardinjere i razbijeno staklo.

Nerma Jelačić, portparolka haškog suda, kaže za Danas da se zasad ne može proceniti kada će Mladić iz Beograda biti izručen Hagu, zbog „pravnih procedura“. Psihičko stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske poslednjih dana se znatno pogoršalo i na pamet mu padaju „morbidne ideje“, pa s njim nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu, rekao je našem listu njegov advokat Miloš Šaljić.

Kad su izbili neredi, koji su trajali oko sat vremena, funkcioner SRS Milorad Mirčić i Dragan Todorović, zamenik predsednika radikala, pozvali su okupljene građane da sednu na asfalt i da budu mirni.

Nakon tog poziva demonstrantima da sednu skup je odmah završen porukom „Živeo Ratko Mladić“. Todorović, je ubeđen da su nered izazvali ubačeni huligani, isto onako kako se desilo tokom mitinga 2008. godine, nakon hapšenja Radovana Karadžića, kada je poginuo demonstrant Ranko Panić.

„Dok je trajao miting i mi smo na obodu okupljenih građana videli neko komešanje ali policija umesto da te huligane tera dalje od mitinga, ona ih je potiskivala ka središtu. Pitam se kako je policija mogla bez problema da obezbeđuje predsedništvo i gradsku skupštinu,a nije mogla da obezbedi miting, ako je on uredno prijavljen. Pa nije na nama da procenjujemo bezbednosne rizike, već na policiji“, kaže Todorović i navodi da je 5000 policajaca obezbeđivalo gej paradu, a svega 3 000 miting radikala. Todorović dodaje da će radikali instistirati da se konačno otkrije ko su izgrednici koji su izazvali nerede na mitingu i da se obelodani ko je kriv što ovaj protest nije protekao mirno, kako su organizatori i nameravali . Miting je trajao inače oko sat i po, a najveću euforiju izazvalo je pismo Voijislava Šešelja, koje je pročitao njegov sin Vladimir (13) obraćanje sina Ratka Mladića Darka.

-Tražimo smenu Borisa Tadića i njegovog marionetskog režima. Hapšenje Ratka Mladića pomogli su i čelnici SNS, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić – poručio je Vojislav Šešelj u pismu.

Sin haškog optuženika Ratka Mladića naveo je sinoć da njegov otac nije ratni zločinac već borac za slobodu svog naroda. „Ratko Mladić je branilac svog i drugih naroda. Borio se za slobodu svog naroda i nije naređivao ubistva civila i zarobljenika“, rekao je Darko Mladić pred više hiljada pristalica SRS I dodao da je njegov otac zamolio da ovaj skup protekne mirno i da „ne udari Srbin na Srbina“. „Ne smemo dozvoliti da nam nepismeni zapadnjaci pišu istoriju i govore da je Ratko Mladić zločinac jer je to najobičnija laž. Ratko Mladić nije samo moj otac i otac moje ubijene sestre. On je otac svih onih koji nisu ubijeni i bačeni u jame“, rekao je Darko Mladić, aludirajući da je njegov otac branio srpski narod, a ne ratovao protiv drugih naroda.

Govorili su, između ostalih, i poslanica SRS Lidija Vukićević, glumica Ivana Žigon, a akademik Kosta Čavoški koji je poručio da je Haški tribunal nelegitimni sud, „nakaza pravde i prava, krvožedni monopol željan srpske krvi“. Todorović je istakao i da će SRS istrajati u borbi za „Veliku Srbiju“ i pozvao na uzvikivanje „živeo Ratko Mladić, živeo Vojislav Šešelj, živela Srbija“.

Svi govornici su poručil da treba da prestane saradnja sa Haškim tribunalom. Pored radikala na bini su stajali i supruge Vojislava Šešelja i Ratka Mladića, Jadranka Šešelj i Bosiljka Mladić. Skupu su prisustvovali i aktivisti Obraza, među kojima i Mladen Obradović, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010. godine. Okupljeni građani nosili su zastave SRS i Srbije, četnička obeležja i slike haških optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.

Lider SNS Tomislav Nikolić rekao je sinoć da nikakvi skupovi ne mogu da utiču na izručenje Ratka Mladića i apelovao na mir.

U centru Beograda, a naročito pored sedišta državnih institucija, u blizini zgrada Vlade i Predsedništva, sinoć su bile raspoređene jake policijske snage, koje su tu ostale do dolaska navijača sa utakmica Crvena zvezde i Partizana iz Novog Sada i Lučana.

Bilans privedenih i lakše povređenih

Policija je sinoć privela više od 120 osoba, kaže za Danas direktor policije Milorad Veljović. On dodaje da će neki od privedenih, u zavisnost od dela za koje se terete, biti krivično, a drugi prekršajno gonjeni. Kako se nezvanično saznaje, najveći broj privedenih su članovi desničarskih organizacija, odnosno Obraza i 1389, ali i navijači. Drago Jovanović, portparol Urgentnog centra, rekao je za naš list da je povređeno 10 policajca i trojica huligana. U svim slučajevima reš je o lakšim povredma, kao što su povrede ruku, nogu ili glave, istakao je Jovanović. I. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari