KINA: Protiv nezavisnosti. Deklaracija o nezavisnosti protivna je međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 UN. Suverene države imaju pravo da spreče jednostranu secesiju. Vlada u Pekingu, kao stalni član SB UN, insistirala je da garancija integriteta SRJ, posle nezakonitog vojnog napada NATO, bude uvrštena u Rezoluciju 1244. Budući status Kosova trebalo je da bude utvrđen kroz sporazum obe strane, ali je bilo kakvo rešenje moralo poštovati teritorijalni integritet SRJ, odnosno Srbije.


KIPAR: Protiv nezavisnosti. Ni SB UN, ni bilo ko drugi, nema pravo da amputira deo teritorije suverene države. Međunarodni sud pravde, ako usvoji stav o posebnosti slučaja Kosova i oceni da je nezavisnost legalna, teško bi mogao da ograniči takav nalaz samo na ovaj slučaj. Vešti pravnik ili manipulativni političar bi takav nalaz suda mogao da primeni na mnoge druge slučajeve u svetu. Ako sud zauzme stav da je Kosovo poseban slučaj, prestaće da bude sud. Rezolucija 1244 isključuje jednostrano proglašenje države.

HRVATSKA: Za nezavisnost. Proglašenje nezavisnosti je pravno utemeljeno zbog neuspeha pregovora o statusu i neodrživosti položaja Kosova kao pokrajine u sastavu Srbije, zbog toga što su vlasti u Beogradu teško kršile ljudska prava Albanaca. Sistematska represija nad kosovskim Albancima od vrhunskog je značaja za odgovor na pitanje kojim se bavi Sud. Temelj državnog identiteta Kosova je u Ustavu SFRJ iz 1974, gde su pokrajine imale status u mnogo čemu jednak republikama.

DANSKA: Za nezavisnost. Deklaracija Kosova je legalna zato što je ni međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 izričito ne zabranjuju. Naprotiv, Rezolucija potvrđuje pravo na samoopredeljenje. Slučaj Kosova je jedinstven i neće poslužiti kao presedan koji bi vodio ka nestabilnosti u međunarodnim odnosima. Kosovska nezavisnost ne može se preinačiti i vreme je da se svi okrenu budućnosti. Danska je prijatelj i Kosova i Srbije i želela je da dve strane iznađu sporazum, ali to nije bilo moguće. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari