Nestorovićevi poslanici traže odgovore od Dubravke Đedović Handanović o litijumu 1Foto FoNet Milica Vučković

Poslanička grupa MI Snaga naroda Branimira Nestorovića traži odgovor na pitanja od ministarke rudarstva Dubravke Đedović Handanović u vezi kopanja litijuma u Srbiji.

U dopisu koji je upućen i Ministarstvu rudarstva i medijima, Nestorovićevi poslanici traže odgovore na pitanja pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

„Da li će Ministarstvo, najavljenim izmenama Zakona o rudarstvu staviti van snage odredbe koje nosiocima istraživanja poklanjaju sve otkrivene resurse litijuma, zlata, bakra itd? S obzirom da nova vlast u proteklih 12 godina nije promenila štetne odredbe Zakona, a imala je potrebnu većinu u Skupštini, da li postoji neka prepreka koja onemogućava Ministarstvo da predloži izmenu Zakona o rudarstvu u cilju zaštite interesa države, bogatstva Srbije od poklanjanja?“, navodi se u dopisu MI.

Nestorovićevi poslanici traže odgovore od Dubravke Đedović Handanović o litijumu 2
Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

„Od 19. jula 2024. godine Srbija je postala članica EU, u delu koji reguliše Uredba o kritičnim sirovinama, pa je pitanje: da li će o sudbini naših kritičnih sirovina odlučivati nosioci istraživanjaa ili Vlada na osnovu pomenute Uredbe? U cilju smanjenja napetosti i smanjenja troškova vođenja više postupaka za imenu Zakona o rudarstvu i energetici- da li će Ministarstvo ostvariti saradnju sa opozicijom u vezi izmene Zakona o rudarstvu i energetici“, pitaju Nestorovićevi poslanici.

Poslanici MI Snaga naroda su potpisnici opozicionog predloga o izmenama Zakona o rudarstvu kojim bi se ukinula mogućnost kopanja litijuma u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari