Nestorović: Mogućnost da se sednice o litijumu i KiM održe je da opozicija traži dopunu dnevnog reda sednice u redovnom zasedanju parlamenta 1Foto: printscreen RTS2

„Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije grubo krši obećanje dato građanima, da će sednica o litijumu i Kosovu i Metohiji biti održana, kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka .

Ona napominje da se u ponedeljak nastavlja vanredna sednica o rebalansu budžeta , a da u utorak, 1. oktobra počinje redovno jesenje zasedanje parlamenta Srbije.

Na pitanje da li je onda istekla svaka mogućnost za održavanje dve sednice na zahtev opozicije, Nestorovićeva kaže da postoji mogućnost da opozicija preda zahtev za dopunu dnevnog reda, sednice koja bude zakazana u redovnom zasedanju.

„Međutim, predsednica grubo krši poslovnik skupštine svaki put, jer nam ne ostavlja rok od 7 dana od dana sazivanja, kako bi mogli u skladu sa poslovnikom čl.92, da predamo dopunu dnevnog reda. Sve sednice se zakazuju u roku od 24 sata, te na taj način onemogućavaju da se preda dopuna dnevnog reda“, objašnjava Nestorovićeva.

Dodaje da će opozicija svakako predati zahtev za dopunu dnevnog reda raspravom o litijumu i KiM, ako bude uspela da uhvati vremenski rok.

„Problem je sa vremenom do kada se predaje zahtev za dopunu“, kaže poslanica Ekološkog ustanka, objašnjavajući da to sve zavisi od toga kada će Brnabićeva da zakaže prvu sednicu redovnog zasedanja i da li će opoziciji biti stavljeno vreme za dopunu dnevnog reda.

Sagovornica Danasa poručuje da sednica o zabrani iskopavanja litijuma (zakon o izmenama i dopunama zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima) mora da se održi.

„Način na koji će to biti sprovedeno zavisi od postupanja predsednice parlamenta. Ako treba biće i na ulici“, zaključuje Danijela Nestorović.

Da podsetimo predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da verovatno neće biti vremena da se održe sednice o Kosovu i Metohiji i litijumu, i za to je okrivila predstavnike opozicije koji, kako je rekla, „odugovlače sa rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom“.

Prebacujući odgovornost na opoziciju ona je navela da je „vrla, amaterska“ opozicija predložila da se održe vanredne sednice o litijumu i o Kosovu, iako se vanredna sednica koja je u toku, završava u ponedeljak u ponoć, pa je pitanje „koliko zaista žele da se o tome raspravlja“.

„Od 1. oktobra, po zakonu, Skupština ulazi u redovno zasedanje. Tako da oni odugovlače sa rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ko zna da li ćemo mi stići da održimo te dve sednice“, rekla je Brnabić, prenebregavajući činjenicu da je opozicija predala zahtev za održavanje sednice o litijumu znatno pre nego što je zakazana sednica o rebalansu budžeta za ovu godinu, koja je inače mogla da se održi i početkom oktobra, u prvim danima redovnog zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari