Nestorović odgovorio da li podržava Svesrpski sabor i da li će u njemu učestvovati 1foto: R.Z./ATAImages

Pokret „Mi – Snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović“ saopštio je danas, povodom Svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, da podržavaju jačanje veza Srbije i Republike Srpske, ali da na tom skupu neće učestvoavti.

Dodali su da je jedan od razloga njihovog okupljanja i osnivanja Pokreta upravo konkretan rad na ujedinjenju dveju srpskih zemalja.

 

„Smatramo da je opstanak Republike Srpske u okvirima BiH moguć isključivo povratkom na odnose RS i FBiH dogovorene u Dejtonu, ali smo svesni da Zapad, ne samo što radi suprotno od toga, nego i radi na potpunom ukidanju Republike Srpske. Jedan od ljudi na tom zadatku je i Кristijan Šmit, samozvani Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koji svojim svakodnevnim potezima čini život Srba i Srpske u BiH nemogućim. S tim u vezi, osuđujemo svaki susret zvaničnika Republike Srbije s njim kao Visokim predstavnikom i to vidimo kao akt urušavanja borbe RS za opstanak“, istakli su iz ovog pokreta u saopštenju.

Naveli su da u višegodišnjem izbegavanju predsednika Republike Srbije da učestvuje u obeležavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, vide kontinuitet politike nezameranja Zapadu koji, ne samo da želi da zabrani obeležavanje srpskog „ne“ majorizaciji i teroru od strane političkog Sarajeva, već želi da prikrije činjenicu da je Republika Srpska osnovana pre BiH.

„Praćenje takve politike jasno pokazuje kako bi se zvanični Beograd ponašao u slučaju eskalacije u BiH. Nedvosmisleni dokaz je stanje na Кosovu i Metohiji do koga je došlo u velikoj meri i potezima Srbije. Zbog svega navedenog, pokret Mi – Snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović neće učestvovati u manifestaciji „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, zaključili su iz ovog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari