"Da li će Srbija tražiti povratak bezbednosnih snaga na Kosovo?": Nestorovićev pokret uputio zahtev Vladi Srbije 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanička grupa „Mi, snaga naroda“ upitala je danas Vladu Srbije da li je Ana Brnabić zaista povukla rezerve na nemačko-francuski sporazum, kao i da li je Vlada donela odluku da se obrati Savetu bezbednosti UN kako bi tražila povratak bezbednosnih snaga na Kosovo radi zaštite peostalog srpskog stanovništva.

U Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, koji je ova poslanička grupa uputila Vladi, navodi se da je nemačko-francuski sporazum napisan kako bi bila „zaboravljena nasilna agresija Nemačke, Francuske, Amerike, Italije i drugih bombardovanjem Srbije, bez odluke SB UN„.

Oni podsećaju da je taj sporazum, uz ohridski aneks koji podrazumeva članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ubačen u Poglavlje 35, kao uslov za pristupanje Srbije EU.

Takođe, u zahtevu se ističe da je dan nakon ubacivanja sporazuma u Poglavlje 35, Ana Brnabić „predala rezervu Srbije na deo koji se odnosi na priznanje Srbije da Kosovo postane članica EU“.

Iako se pojavila informacija da su te rezerve povučene, Vlada Srbije se nije zvanično oglasila povodom toga.

Zbog toga je poslanička grupa „Mi snaga naroda“ zatražila od Vlade da odgovori da li je Srbija povukla te rezerve na nemačko-francuski sporazum, kao i da li je Vlada donela odluku „da se obrati SB UN, a ne Kfor-u kao 2022. godine, u cilju ispunjavanja prava Srbije  iz Rezolucije 1244 SB UN“ koji dopuštaju povratak dogovorenog broja osoblja radi zaštite „preostalog srpskog stanovništva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari