Iće, piće i problemi slovenskog sveta: Šta Nestorović, Ristić, Pavić i Lukić rade u Moskvi? 1foto: Printscreen/X/Samo dejo

Članovi pokreta „Mi snaga naroda“ predvođeni predsednikom Branimirom Nestorovićem nalaze se ovih dana u poseti Ruskoj Federaciji gde na poziv ondašnjih vlasti priusustvuju forumu BRIKS-a koji se održavao 27. i 28. avgusta u Moskvi.

U ruskoj prestonici su, uz Nestorovića, i narodni poslanici Branko Lukić i Aleksandar Pavić, kao i Ratko Ristić, beogradski odbornik „MI snaga naroda“.

Događaj se održava uz podršku Putinove administracije i Ministarstva spoljnih poslova Rusije, kao i uz pomoć Rossotrudničestva i Vlade Moskve, objavli su mediji.

Društvene mreže pre nekoliko dana pre svega je obišla fotografija ovog četverca iz aviona, kada su se i zaputili za Rusiju. Neki korisnici ove mreže začudili su se otkud sa njima i profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, u javnosti pre svega prepoznat kao ekološki aktivista i borac protiv otvaranja rudnika Rio Tinto u Loznici, zanemarujući da je Ristić odbornik u Skupštini grada Beograda ovog pokreta.

Iće, piće i problemi slovenskog sveta: Šta Nestorović, Ristić, Pavić i Lukić rade u Moskvi? 2
foto: Printscreen Twitter @samodejo01

„Nestorovićevci“ pratioce revnosno obaveštavaju o svojim aktivnostima u Moskvi.

Poslednja objava na „Iks“ nalogu pokreta „MI snaga naroda“ je s ručka sa Sergejem Nikolajevičem Baburinom, predsednikom Ruskog opštenarodnog sveta koji je i bivši zamenik predsednik Ruske državne Dume.

Domaći mediji su Baburina opisivali kao „lojalnog prijtealja Srbije i srpskog naroda koji često boravi u Beogradu“, a konkretno Novosti za njega su navele da je pravnik i profesor.

Uz čašu vinu i ručak, sudeći po Baburinovim rečima koje su objavljene na „Iks“ nalogu Nestorovićevog pokreta razmenili su mišljenja o situaciji na Balkanu, u slovenskom svetu i o problematičnim oblastima u rusko-srpskim odnosima.

„Na zahtev naših prijatelja iz Srbije, danas sam u Sovjetskom fondu mira primio delegaciju srpskih političara koja je doletela iz Beograda u Moskvu na Forum BRIKS-a. U delegaciji su poslanici Skupštine Srbije, javne ličnosti i naučnici. Sastali smo se, nakon čega je došlo do iskrene razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, u slovenskom svetu i o problematičnim oblastima u rusko-srpskim odnosima. Sumiranje rezultata rusko-srpskih razmena između predstavnika naroda proteklo je na pravi način – uz čašu vina. Ali razgovor čak i za stolom, na koji sam pozvao naše balkanske prijatelje, bio je krajnje ozbiljan“, naveo je Baburin.

Nestorović i Ristić sreli su se i sa Sergejem Glazjevim, ministrom za integracije i makroekonomiju Evroazijskog ekonomskog saveza.

Nestorović se dao i obilazak supermarketa, u želji da pokaže koliko sankcije uvedene Rusiji ne funkcionišu.

„Evo sad se nalazimo u samousluzi u Moskvi gde je primetno da sankcije deluju i da su ih ubile skroz“, kaže predsednik „MI“.

Pavić telefon okreće ka rafu sa pivima, gde se vide i različite poznate evropske marke piva, ali i njihove ruske verzije.

Tako na rafu stoji i belgijsko „Stella Artois“ i limenka istovetna Tuborgu, ali s natpisom „Green beer“. Ovo se pivo puni „Baltika“ pivari u Sankt-Peterburgu.

„Vrlo sam razočaran, očekivao sam bar 50 vrsta. Evo neka vina glupa, španska, italijasnka. Znači sankcije deluju ljudi, Rusija je na kolenima“, kaže Nestorović.

Na kraju snimka vidi se i Lukić koji uz smeh izgovara „udarila beda“.

Pavić za Raša Tudej o hapšenju vlasnika Telegrama

Narodni poslanik Aleksandar Pavić gostovao je tokom posete Moskvi i na kanalu Raša Tudej (Russia Today International) gde je govorio o hapšenju vlasnika Telegrama Pavela Durova.

„Zapad više nije slobodan svet, dok je Telegram oaza slobodne razmene informacija“, rekao je Pavić.

On je dodao da ovo hapšenje samo najnoviji primer kako se Zapad pretvara u Orvelovo totalitarno društvo iz „1984“.

„Od američke invazije na Irak 2003. svedoci smo napada na slobodu govora na Zapadu. U početku je to bila tiha cenzura svih koji se ne slažu sa mejnstrim narativom da bi se sa hapšenjem Džulijana Asanža intenzivirala“, rekao je Pavić za RT.

Govorio je Pavić i o „demonizaciji“ Rusije, zabrani ruskih medija posle Majdana i početku „Sepcijalne vojne operacija“, ali i na „činjenicu da je sama Amerika zabranila svom predsedniku Donaldu Trampu pristup Tviteru“.

Iće, piće i problemi slovenskog sveta: Šta Nestorović, Ristić, Pavić i Lukić rade u Moskvi? 3
foto: Printscreen

„Da se nešto slično dogodilo u Rusiji, nastala bi halabuka, ali za Zapad važe dvostruki aršini i ljudima je toga dosta“, dodao je, a preneo RT Balkan.

Pavić smatra da bi tehnološki biznismeni trebalo da se zabrinu posle hapšenja Durova jer su sada svi „lovina“.

„Svi koji se protive zapadnom globalističkom duboka država narativu trebalo bi da brinu. A to su svi oni koji imaju otvoren um, koji su neutralni, koji razmišljaju svojom glavom. Doklegod su ove elite na vlasti, niko nije bezbedan“, rekao je on.

Zapad više nije slobodan svet, smatra Pavić koji je hapšenje Durova nazvao „mafijaškom taktikom“ i pokušajem „iznude“ ključeva za enkripciju Telegrama od njega.

„Ako uspe tome da se odupre, Telegram – koji je oaza slobodne razmene informacija – čeka svetla budućnost jer je ljudima dosta cenzure, Velikog brata, medija i vlasti koji im govore šta da misle, kako da govore, kako da se ponašaju“, poručio je Pavić tokom gostovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari