Nestorovićev pokret traži utvrđivanje autorskih prava na otkrivenim rudama litijuma 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Poslanička grupa Mi snaga naroda u Skupštini Srbije zatražila je danas da se utvrde autorska i imovinska prava profesorke Jelene Obradović, odnosno Rudarsko-geološkog fakulteta i kompanije Rio Sava Eksplorejšn, na otkrivenim rudama litijuma i bora, što će, kako su ocenili, doprineti zasluženom ugledu tog fakulteta, većem interesovanju studenata, a takođe i podizanju neosnovano urušenog ugleda rudarstva.

„Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je 29.12.2020. godine rešenje kojim je potvrdilo društvu Rio Savi Eksplorejšn da je otkrilo resurse litijuma i bora u vrednosti od 56 milijardi dolara“, podsetio je u saopštenju pokret Mi snaga naroda.

Navedeno je da je od početka rudarenja 2005, pa sve do kraja septembra ove godine, društvo Rio Sava u korist Rudarsko-geološkog fakulteta uplatilo oko 1,3 miliona evra.

„Danas ističe rok Ministarstvu zaštite životne sredine da Rio Savi odredi obim i sadržaj Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Jadar“. Verujući da za to nisu ispunjeni zakonski uslovi, Poslanička grupa je zatražila od Ministarstva da taj zahtev odbaci kao neosnovan i nezakonit, jer nisu predati ni osnovni podaci da bi Ministarstvo moglo da odredi stvarni uticaj tog rudarenja na životnu sredinu“, naveo je pokret Mi snaga naroda.

Dodaje se da nedostaju podaci o nosiocu istraživanja (koncesioni ugovor sa Srbijom sa dokazom o otkrivenim resursima litijuma i bora) i idejni projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari