Nacrt statuta Vojvodine koji su usaglasile vladajuće stranke u pokrajni, i dalje izaziva pažnju javnosti. Opozicione SRS, DSS i NS odbacile su predlog, ocenjujući ga kao „separatistički“.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da su namere vladajuće koalicije u Vojvodini da se Statutom utvrde elementi državnosti, a ne autonomije pokrajine. On je u izjavi za medije naveo da Nacrt statuta ima brojne protivustavne odredbe, ali nije precizirao o kojim odredbama je reč. „Na ovaj način vladajuća koalicija u Vojvodini je svesno preuzela odgovornost za unošenje razdora i dezintegraciju države Srbije“, kazao je Mladenović.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je izjavio da od novog statuta pokrajine ne treba očekivati jačanje stepena autonomije. To, po njegovim rečima, u intervjuu koji objavljuje Dnevnik, ne treba očekivati, jer je „i aktuelni Ustav Srbije donet tako što se Vojvodinom uglavnom bavila SRS, i to isključivo pokušavajući da onemogući postojanje bilo kakvih prerogativa autonomnosti“.“Pošto je to bio naum SRS, koji se i ostvario kroz novi Ustav Srbije, sam statut APV je dosta bledunjav i, samim tim, neće moći da pomakne stvari napred kad je reč o statusu Vojvodine“, rekao je Čanak.

Rasprava o statutu Vojvodine je idealna prilika da se pokrene inicijativa za promenu Ustava Srbije i ustavnog položaja Vojvodine, ocenjuje predsednik organizacije civilnog društva Vojvođanski klub Đorđe Subotić. „Donošenje Statuta autonomne pokrajine Vojvodine je ustavna obaveza, ali tim Statutom se neće popraviti standard građana Vojvodine, niti će oni bolje živeti“, navodi se u Subotićevoj pisanoj izjavi. Subotić ocenjuje da se „tek sa promenama ustavnog položaja Vojvodine u ustavnom sistemu Srbije može govoriti o boljitku i mogućnosti kvalitetnijeg života građanki i građana Vojvodine“. „Dotle će Vojvodina i dalje biti budžetski trošak od sedam odsto, a ne razvojna i demokratska komponenta cele Srbije. Vojvodina je u dvadesetogodišnjem periodu skrnvljenja njene autonomije najviše osiromašila jer se od njenih građana najviše uzimalo. Takve intencije su prepoznatljive i u budućem razvoju Srbije po izjavama predstavnika vlasti da treba „ravnomernije razvijati Srbiju“. To praktično znači na štetu Vojvodine, jer da bi se nekom dalo, mora se nekom i uzeti. Obično se uzima od onih koji najviše imaju. Vojvodina tu ima loša iskustva, kao još uvek relativno razvijeno područje“, navodi Subotić i zaključuje da vladajuća većina mora smoći snage i pokrenuti inicijativu u parlamentu za promenu Ustava Srbije i ustavnog položaja Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari