Nezapamćeno političko, pravno, verbalno i fizičko nasilje: Čačanska opozcija o formiranju Skupštine grada 1Foto: GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” Čačak

 

Sinoć je na sednici Skupštine grada Čačka, koja je trajala od jutra do kasno u noć izabrano gradsko rukovodstvo.

Za predsednika Skupštine grada izabran je Igor Trifunović iz koalicije okupljene oko SNS-a. On je na toj funkciji bio i u prethodna dva mandata. Za zamenika predsednika gradske skupštine izabran je Rajko Baralić takođe iz koalicije okupljene oko SNS-a. Za sekretara gradskog parlamenta izabran je Uroš Besedić.

Kao što je Danas već pisao jučerašnja konstitutivna sednica Skupštine grada Čačka bila je prekinuta na zahtev predsedavajućeg, najstarijeg odbornika Vitomira Ćalovića, koji je napustio zasedanje, ali je rasprava nastavljena.

Povodom jučerašnjih dešavanja u Skupštini grada reagovala je Grupa građana „Ivan V. Ćalović Istina i Čast”, najbrojnija opozciona odbornička grupa u čačanskoj skupštini.

– Čačak je juče bio svedok u svojoj političkoj istoriji nezapamćenog političkog i pravnog, verbalnog i fizičkog nasilja za koje isključivu odgovornost snose kandidati za odbornike Srpske napredne strake, navodi se u njihovom obraćanju javnosti i medjima.

Po njihovim rečima – nakon što su lokalne vlasti potpuno nezakonito sazvali sednicu, potpuno nezakonito uputili poziv kandidatima za odbornike, potpuno nezakonitio, bahatio i osiono pokušali da je održe, svojevrstan skandal dogodio se i kada su potpuno ignorisali prisustvo predsedavajućeg, doajena i simbola borbe za demokratiju, Vitomira Ćalovića, i volšebno, na samo njima svojstven način, proglasilili četvrtog najstarijeg odbornika za predsedavajućeg.

– Gospodin Ćalović je svojim mirnim, dostojanstvenim ponašanjem pokazao kako bi trebalo da se vode sednice gradskog parlamenta i šta znači poštovati instituciju. Na čast kandinatima SNS- a i njihovim koalicionim partnerima, a posebno kandidatu za odbornika Boru Vasiljeviću, koji je pristao da učestvuje u ponižavanju najbitnije čačankse institucije, navode iz ove Grupe građana.

Na čast i kandidatu za odbornika, nastavljaju oni u svom saopštenju, Vladanu Miliću, čije ponašanje koje ne dolikuje osobi koja je do juče bila zamenik prvog čoveka grada i koji je verbalo, a zatim i fizički napao njihovog kandidata, Zorana Jelića, čoveka koji svojim ličnim i profesionalnim integritetom , svojim stavom i nepristajanjem na bahatost, „predstavlja primer borbe za očuvanje izborne vonje Čačana i borbe za vraćanje dostojanstva u rad gradskog parlamenta”.

– Na čast svim ostalima kandidatima sa liste SNS- a koji su dozvolili da Skupštinu grada pretvore u ličnu prćiju nekoliko ljudi, koji su dozvolili potpuno urušavanje ne samo prava i zakona (znali smo da za njih oni ne važe) već su pokazali potpni nedostatak poštovanja prema izabranim predstavnicima naroda, potpuno odstusto morala, stida i ljudskog dostojanstva, navode iz GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast”.

Po njihovim rečima, o tome kako lokalni SNS doživljavaj rad gradskog parlamenta najbolje svedoči skandalozna izjava bivšeg predsednika skupštine, Igora Trifunovića, koji za skupštinskom govornicom i doslovce kaže „da u gradskom parlamentu ne važe ni zakoni ni sud, već neka druga pravila”.

– Hvala gospodinu Trifunoviću što je, ničim izazvan, ogolio suštinu funkcionisanja lokalne samouprave i države pod vlašću Srpske napredne stranke, poručuje mu ova čačanska opozciona odbornička grupa.

U svom reagovanju GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” žele da istaknu „da ne priznajemo nelegalno konstituisanu skupšinu, kao ni sve juče donete odluke”.

– Predsedavajući je skupštinu prekinuo, konsultacije o nastavku sednice nisu urodile plodom i skupština je završila rad po poslovniku u 18 sati. Sve što se dešavalo nakon zavšetka sednice i odlaska opozicionih odbornika je nezakonito i predstavnja uzurpaciju institucije , zakona i izborne volje građana, podsećaju oni u svom saopštenju.
Skupština koja je rezultat nepoštovanja zakona i samovolje nije skupština, samtraju oni, a odbornici kojima su na takvoj skupštini verifikovani mandati, nisu odbornici.

– Ponosni smo na naše kandidate za odbornike koji su se hrabro suprotstavili bezakonju i pokazali šta znači borba protiv onih za koje zakon ne važi, protiv onih koji su pokrali izbornu volju građana i koji su uzurpirali državu na svim nivoima, navode iz GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast”.

Ovo je i naša država, zaključuju oni u svom reagovanju, ovo je i naš grad i svim sredstvima ćemo se suprotstaviti svima onima koji Čačak pretvaraju u privatnu svojinu nekolicine bahatih i osionih ljudi kojima je lični interes iznad interesa građana.

I da, Nećete kopati!, dodaju iz GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” za kraj.

Da podsetimo Grupa građana „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” osvojila je 12 odborničkih mandata na loklanim izborima u Čačku 2. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari