Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da Rusija nikada nije izjavila da će odmah priznati Abhaziju i Južnu Osetiju, ukoliko Kosovo postane nezavisno.
– Rusko rukovodstvo to nikada nije govorilo – rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.
On je istakao da će nezavisnošću Kosova „objektivno“ biti stvoren presedan, i to ne samo za Južnu Osetiju i Abhaziju, već za oko 200 različitih regiona u svetu.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da Rusija nikada nije izjavila da će odmah priznati Abhaziju i Južnu Osetiju, ukoliko Kosovo postane nezavisno.
– Rusko rukovodstvo to nikada nije govorilo – rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.
On je istakao da će nezavisnošću Kosova „objektivno“ biti stvoren presedan, i to ne samo za Južnu Osetiju i Abhaziju, već za oko 200 različitih regiona u svetu. Lavrov je odbacio ocene da Rusija istupa s „tvrdom pozicijom o Kosovu, upozoravajući da će biti stvoren presedan, a da u suštini samo to čeka, kako bi počela da priznaje sve oko sebe“.

Shefer ne može da potvrdi Tačijevu izjavu

Brisel – Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je juče da ne može da potvrdi izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će „kosovske institucije objaviti datum nezavisnosti ovih dana“ i da je to usaglašeno sa Briselom i Vašingtonom. Tači je to izjavio uoči dolaska u Brisel, gde će danas razgovarati s čelnicima EU, a u petak sa Sheferom.

– Mogu da nas optužuju za bilo šta, ali za to ne – rekao je Lavrov i dodao da Rusija razume destabilizujući efekat separatističkih procesa i da je i sama nedavno to osetila.
Na pitanje šta će učiniti Rusija ukoliko Kosovo postane nezavisno, on je odgovorio da je to „pozicija poraza“, i da sada sve treba učiniti kako bi problem Kosova bio rešen u okvirima međunarodnog prava i principa OEBS-a o nenarušavanju granica, ukoliko se dve strane ne bi dogovorile drugačije. U našem je interesu da se očuva stabilnost, da se ne dozvoli separatizam i kršenje međunarodnog prava, kazao je Lavrov, i naglasio da Rusija tu ne „pokušava da sledi neke svoje interese iz koristi“.
– Nismo jednom govorili našim srpskim prijateljima tokom diskusije i u vezi s radom Kontakt grupe i ‘trojke’, da imamo jasnu poziciju, i da ćemo biti spremni da prihvatimo svako rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane. Mi nećemo biti veći Srbi nego oni sami. Taj stav je i danas na snazi – rekao je Lavrov.
Šef ruske diplomatije je kritikovao EU zato što pokušava da „ubedi sve“ da Rezolucija 1244 SB UN ne isključuje nezavisnost i da je u njoj zapisano da se obezbeđivanje autonomije za Kosovo odnosi navodno samo za prelazni period. Prema njegovim rečima, to „ne izdržava nikakvu kritiku“, jer je Rezolucija jasna i ne može se koristiti kao osnova za ostvarenje političke ideje, čiji „dugoročni cilj niko ne može da objasni“. Lavrov je kazao da Rusija „ne može da dobije odgovor na pitanje“ da li Kfor namerava da primeni silu protiv Srba u kosovskim enklavama, da bi ih naterao da žive u državi koja je jednostrano proglasila nezavisnost. On je dodao da Rusija nema nameru da pristane na to što joj se predlaže, „da se pomiri s neizbežnim“.
– Osećamo da u EU ima zdravih umova i da se sve više razmišlja o tome šta će biti dalje i kako će se poneti susedne države gde takođe ima albanskog stanovništva – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari