Zbog poteza Agencije za borbu protiv korupcije narod ima predstavu da smo mi nekakvi kriminalci, iako tu nema ni promila korupcije – kaže za Danas Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, povodom odluke Agencije da pokrene postupak protiv njega i gradonačelnika Loznice i Pirota Vidoja Petrovića i Vladana Vasića, jer su duplirali funkcije, odnosno postali poslanici Ujedinjenih regiona Srbije u Narodnoj skupštini bez saglasnosti tog regulatornog tela.


Naš sagovornik smatra da je reč o „lovu na veštice“, budući da su sva tri gradonačelnika iz redova URS i ističe da je iz medija saznao za potez Agencije.

– Pitam se otkud takva selektivnost. Ima i drugih predsednika opština koji su istovremeno i republički poslanici, pa se nisu našli na udaru Agencije, koja se neprimereno ponaša jer komunicira s ljudima putem medija. Nisam dobio još nikakvo obaveštenje od njih, a kada se to dogodi podneću ostavku na jednu od funkcija, ali neću im dozvoliti da se ponašaju antievropski. Pokrenuću spor protiv Agencije, najpre pred domaćim sudovima, a ako bude bilo potrebno tražiću pravdu i u Strazburu. Budite uvereni, upotrebiću sva pravna sredstva. Siguran sam da odluka Agencije nije zakonski utemeljena. Za građane je dobro kada se ljudi koji vode gradove bore za njihova prava i u republičkom parlamentu. Uostalom, mi ne primamo duple plate – poručuje Boško Ničić.

S druge strane, Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuje za Danas da gradonačelnik Zaječara „ima pravo na svoj komentar, ali je zakon jasan“.

– Ne možete da se nalazite u dve grane vlasti istovremeno. Podsetiću, mnogi gradonačelnici su se pod pritiskom javnosti već povukli s funkcija u izvršnoj vlasti, a ostali u zakonodavnoj, recimo Dragan Marković Palma i Goran Ješić. Gde god bude takvih primera Agencija će reagovati, navodi o selektivnosti su neutemeljeni. Zar mislite da bismo mi bili kredibilni da se ne ponašamo dosledno i objektivno – smatra Stojiljković.

U kabinetu gradonačelnika Loznice Danasu je juče rečeno da je on na odmoru, ali da očekuju da taj problem bude rešen, baš kao što je bio slučaj i u prošlom sazivu parlamenta kada je Petrović vratio poslanički mandat. Prvi čovek Pirota izjavio je da će se, ukoliko mora da bira, odlučiti za funkciju lidera opštine.

– Ako moram, izabraću mesto gradonačelnika, jer sam dobio 34 odsto glasova svojih sugrađana na lokalnim izborima i jer ima još dosta započetih poslova u gradu – kazao je Vladan Vasić.

Do 150.000 dinara

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, Ničić, Petrović i Vasić imali su obavezu da pitaju to regulatorno telo mogu li da preuzmu i drugu funkciju ako su već počeli da obavljaju jednu. U Agenciji tvrde da oni to nisu učinili, iako su imali rok od tri dana. Za taj prekršaj propisana je kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari