Republički zaštitnik građana Saša Janković otvorio je postupak za utvrđivanje da li su pripadnici „Gnjilanske grupe“ tokom i posle hapšenja bili izloženi torturi, kao i da li je policija primenjivala prekomernu silu.

Saša Janković za Danas objašnjava da je lekarskim pregledom ustanovljeno da prilikom privođenja pripadnika grupe osumnjičene za preko 50 ubistava i otmica nije bilo nanošenja teških telesnih povreda.

– Ustanovili smo da u zatvoru nije bilo osnova, ali ni razloga za pokretanje postupka u odnosu na Ministarstvo pravde. U ovom trenutku proveravamo da li su pripadnici MUP-a Srbije primenjivali neprimerenu silu nad pritvorenicima – ističe Janković. Prema njegovim rečima, obavljeni su razgovori sa svim članovima „Gnjilanske grupe“, a od policajaca koji su učestvovali u hapšenju se očekuju pisane izjave o ovom događaju.

– Nakon tih izjava procenićemo da li je primenjena sila bila neophodna i srazmerna da bi se izvršio ovaj policijski zadatak. Pritvorenici imaju lake telesne povrede u vidu ogrebotina i oteklina na rukama i na pojedinim delovima tela. To je potvrđeno medicinskom dokumentacijom. U dosadašnjem postupku utvrdili smo da nije bilo teških telesnih povreda i da pojedini pritvorenici ukazuju na lake povrede – navodi Janković.

Pripadnici srpske policije uhapsili su 26. decembra 10 pripadnika nekadašnje OVK, osumnjičenih da su na području Gnjilana kidnapovali 159 civila srpske nacionalnosti i ubili najmanje 51 osobu u periodu od juna do oktobra 1999.

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu otvorilo je istragu protiv devetorice osumnjičenih, a njima je nedavno produžen pritvor za još dva meseca.

 

Sastanak 12. februara

Vođe „Gnjilanske grupe“ Fazli Ajdari, Redžep Ajiri i Šaip Šaćiri i još četvorica nekadašnjih pripadnika OVK žive u Gnjilanu i nisu dostupni srpskoj policiji. Zbog toga će, kako saznajemo, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčevićrazgovarati 12. februara s glavnim tužiocem Euleksa Teom Jakobsom i njegovim saradnicima. Sastanku će prisustvovati i tužilac Euleksa Izabel Arnal, šef specijalnog biroa tog tužilaštva koji se bavi pitanjima ratnih zločina, terorizma i organizovanog kriminala, kao i tužilac Euleksa Jens Kristensen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari