"Nije memorandum o litijumu nego o lancu proizvodnje baterija": Ministarka Tanja Miščević 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da se Memorandum o saradnji između EU i Srbije ne odnosi na litijumu, nego na „lanac proizvodnje električnih vozila“.

„Potpisan je Memorandum o saradnji, što znači da vi vidite mogućnost saradnje, u ovom slučaju između Srbije i Evropske unije, ali ne o litijumu, nego u onome što se naziva lanac proizvodnje električnih vozila“, kazala je Miščević u intervjuu za European Western Balkans.

Ona je navela da je koren toga predstavljen još u oktobru prošle godine kada je predstavljen i Plan rasta za Zapadni Balkan.

„Zato i komesar Maroš Šefčović, ali i predsednik i premijer insistraju da će to ubrzati evropske integracije jer to na taj način vidi Evropska komisija u komunikaciji o Planu rasta“, istakla je Miščević.

Dodala je da Plan rasta ima četiri stuba, a prvi se odnosi na ubrzanu integraciju u Jedinstveno tržište EU.

„EU je definisala sedam oblasti u kojima je moguće da se ubrza uključivanje nas sa Zapadnog Balkana u Jedinstveno tržište. Javnosti najpoznatija oblast su Zeleni koridori, kao i uključivanje u jedinstveni prostor plaćanja. Ali jedna od tih oblasti je i uključivanje u ono što se naziva lanac proizvodnje u kritičnim materijalima“, navela je Miščević.

Ona je istakla da se na tržištu Evropske unije može naći samo ona roba koja ispunjava uslove i standarde Evropske unije, koja ima karbonski otisak „prihvatljivo“ i koja se proizvodi po ekološkim standardima.

„Zato je Evropska unija garant zaštite standarda i kvaliteta u svim robama, pa i u ovim sirovinama“, napomenula je Miščević.

Ona se osvrnula i na konkretne koristi koje bi građani mogli da imaju od ovog plana rasta.

„Predfinansiranje se očekuje već do kraja septembra. Prema Uredbi o ovom novom finansijskom instrumentu, predfinansiranje podrazumeva sedam odsto od celokupnog iznosa za svaku državu pre nego što krene sa sprovođenjem svih obaveza. A do kraja godine bi trebalo da stigne prva ‘prava’ tranša, ona koja će iza sebe morati da ima ispunjenje indikatora“, navela je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari