“Nije Vučić jadan kriv što u SNS ima mnogo loših kadrova”: Šta je problem sa dokazivanjem izborne krađe? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Problem sa dokazivanjem izborne krađe je u tome kome dokažuješ, smatra politikolog Mladen Mrdalj.

On je na društvenoj mreži Iks pojasnio ovaj svoj stav.

Kako je napisao:” 1. Institucijama? Pa lopovi ih kontrolisu. 2. Zapadu? Pa u talu su sa lopovima. 3. Narodu? Tako je, narodu moras dokazati da su: 3a: Lopovi na vlasti (narod to zna) 3b: Lopovi kradu pare narodu (narod to zna) 3c: Lopove nece zameniti lopovi (narod to ne zna)”.
Mrdalj ukazuje na to da je poslednja tačka je ključna.

“Do sada je nada bila u tome da će doći „novo lice“ koje bi svojom biografijom dokazalo 3c i tako otkinulo deo SNS glasača. Svako „novo lice“, kao što smo videli, uprljaju i vlast i konkurencija iz opozicije. Daj bože da Savo bude izuzetak. Ako ne moze „novo lice“, onda mora „nova ideja“. Koja god ta ideja da bude, izgleda da treba da uvaži pouku koju sam Vučić šalje: ako uspeh SNS zavisi od fokusiranja pažnje birača na Vučića, onda propast SNS zavisi od fokusiranja pažnje birača na lokalne SNS bitange, tj. signaliziranje Vučićevim biračima da „nova ideja“ nije protiv Vučica, nego „samo“ protiv SNS”, objašnjava on.

Kako dodaje, jedina „nova ideja“ koja mu pada na pamet da to može postići je referendumska kampanja za promenu izbornog sistema („da se ne glasa više za partije i partijske kabadahije i lezileboviće, a Vučić nek ostane predsednik, nije on jadan kriv što u SNS ima mnogo loših kadrova što se švercuju iza Vučićevog imena“).

Mrdalj piše i da poslednja istraživanja kažu da 55 odsto građana Srbije podržava glasanje za pojedinačne kandidate umesto za partije.

“To znači da je većina Srbije na toj strani. To znači da referendumskom kampanjom može da se organizaciono pripremi narod za juriš na institucije, ako režim odbije promenu izbornog sistema. Ako ne odbije, onda se ruši ključna poluga Vučićeve kontrole sistema – proporcionalni izborni sistem: njegovo crno srce je kandidatska lista za izbore kojom se kontrolišu naprednjaci koji kontrolišu skupštinu koja kontroliše REM, sudstvo policiju, tužilastvo i privredu i koji onda kontrolišu mozgove i stomake kritičnog dela građana. To je put”, zaključuje Mrdalj.

Na konstatciju da možda 30 odsto naroda raume ovo što je napisao, Mrdalj odgovara da narod i ne mora ovo da razume.

“Ni ja ne razumem sta mi doktor kaze, samo znam sta moram da uzmem od lekova”, kaže on.

A na pitanje kako pozvati narod da „juriša“ na promenu izbornog sistema, kad narod ne zna šta je izborni sistem tj šta je proporcionalni, a šta većinski, Mrdalj kaže da su se narodu ogadile partije.

“Glasacima SNS se ogadio SNS, to nam je Vučić priznao. Spoji to dvoje i eto rešenja: ne moraš narodu da kažes da si za većinski sistem, nego različitim biračima različito. Recimo, Vučićevim da kažeš „ne može jadan Vučić da se izbori sa tim parazitima, uvukli se u SNS pa rovare, to sve te stranačke glavešine, jedno pričaju Vučiću, drugo narodu, treće rade, moramo da oslobodimo Vučića tako što ćemo mi posteni ljudi između sebe da mu biramo saradnike, iz svake opštine da mu pošaljemo mi koga smatramo za najboljeg čoveka…“ I tako daš izlaz tim ljudima, nisu protiv Vučića, ali jesu za promene. Ako Vučić izađe pa kaže da je i on protiv promene izbornog sistema, onda kažeš narodu da je Vučić pod pritiskom, da ga lažu, da on ne zna šta se desava… Narod će verovati ono što želi, a ne ono što jeste”, zaključuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari