"Nikada se nije dogodilo da se toliko zadužimo na jednoj sednici" 1Foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Predrag Marsenić izjavio je danas da su sednica parlamenta sa 60 tačaka dnevnog reda i Deklaracija sa Svesrpskog sabora poslužili kao “smokvin list” da se sakrije novo zaduživanje Srbije od tri milijarde evra.

Marsenić je na konferenciji za novinare rekao da je predsednici parlamenta Ani Brnabić trebalo 13 minuta 25 sekundi i 83 stotinke da pročita dnevni red, a Poslanička grupa Novog DSS ima samo 15 minuta vremena za raspravu o 60 tačaka na dnevnom redu.

Nikada se nije dogodilo da se toliko zadužimo na jednoj sednici, upozorio je on i istakao da se zemlja od početka godine do 1. jula već zadužila dve milijarde evra.

Marsenić je rekao da bi, ukoliko se nastavi ovaj tempo zaduživanja, dug Srbije 2027. godine mogao da iznosi 55 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, ove godine je trebalo da se vrate dva kredita od po milijardu dolara Ujedinjenim Arapskim Emiratim, ali to se ne događa, odnosno oni se vraćaju uzimanjem novih kredita, a ne iz realnih sredstava.

Mi smo plaćali samo kamatu na kredite Emiratima do trenutka dospeća, do ove godine, a sada moramo da vratimo te kredite i zato se zadužujemo, jer ih moramo vratiti 2026. godine, objasnio je Marsenić.

On je pomenuo zaduživanja za Nacionalni stadion, brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac, likvidnost EPS, upozoravajući da su neki krediti ranije doneli rast, ali ne i razvoj privrede.

Marsenić je najavio da koalicija NADA neće glasati za nova zaduživanja.

Sva dešavanja u Skupštini Srbije pratite uživo na Danasovom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari