"Nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti SNS": Opozicija o predlogu Milenka Jovanova 1BETA PHOTO, MILOŠ MIŠKOV AMIR HAMZAGIĆ

Izjavu Milenka Jovanova, predsednika poslaničkog kluba naprednjaka u Skupštini Srbije da „građani traže povećanje cenzusa jer su opozicione stranke koje ih sada predstavljaju toga nedostojne“, sagovornici Danasa iz opozicije složno komentarišu da je Jovanov poslednji koji bi trebalo da govori o dostojnosti.

Međutim, većina njih suštinski ne izražava protivljenje podizanju cenzusa za ulazak u parlament na nekim budućim izborima.

Jovanov je poslednji čovek koji može da priča o tome ko je čega dostojan

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, kaže za Danas da SNS spušta i diže cenzus kako kad njima odgovara.

"Nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti SNS": Opozicija o predlogu Milenka Jovanova 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– A, Milenko Jovanov je poslednji čovek koji može da priča o tome ko je čega dostojan – ističe ona.

Robert Kozma, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, kaže za Danas da bi „za početak Jovanov trebalo da posluša građane kada traže ravnopravne i fer izborne uslove, jednaku medijsku zastupljenost političkih partija i pokreta na medijima sa nacionalnom frekvencijom, kao i da naprednjački režim prestane sa uzurpacijom i kontrolom pravosuđa i tužilaštva“.

– Neka posluša i vapaj prosvetnih i zdrastvenih radnika da se prekine sa ponižavanjem istih teranjem na partijske mitinge SNS-a. A on lično bi mogao da prekine sa praksom vređanja političkih protivnika, kada je sateran u čošak i nestane mu argumentacije za odbranu neuspešnih režimskih politika, kao kada je vređao Radomira Lazovića, šefa Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, jer koristi pumpicu za lečenje od astme. Time je Jovanov uvredio i sve građane sa respiratornim problemima – smatra sagovornik Danasa.

Pokret Ne davimo Beograd, dodaje, prerasta u političku partiju Zeleno-levi front.

"Nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti SNS": Opozicija o predlogu Milenka Jovanova 3
Foto: Jakov Simovic JK Media

– Osnivamo odbore i otvaramo kancelarije po Srbiji. Mi ćemo biti spremni za izbore bez obzira da li će census biti 3 ili 5 posto na nacionalnom nivou. I nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti Srpsku naprednu stranku, a samo pokazuje da u Srbiji nema demokratije, kada se jednom ovako važnom pitanju pristupa naprasito i bez šire javne rasprave – zaključuje on.

Jovanov je hteo da iz Srbije proteruje ljude koji ne znaju srpski jezik

Prema rečima Srđana Milivojevića, poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije, „kad god Milenko Jovanov pokuša nekome nešto da prigovori o dostojnosti ili nedostojnosti, ne treba zaboraviti da je reč o čoveku koji je iz Srbije hteo da proteruje ljude koji ne znaju srpski jezik“.

"Nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti SNS": Opozicija o predlogu Milenka Jovanova 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Takođe, reč je o čoveku koji je vređao opoziciju vokabularom na kojem bi mu pozavideo i Vojislav Šešelj a ne Aleksandar Vučić. Jedino što građani ovoga trenutka traže je da ljudi poput Milenka Jovanova nikada više ne odlučuju o sudbini ove zemlje – zaključuje naš sagovornik.

Tema cenzusa jeste važna

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana kaže za Danas da se ne bi se upuštao u komentarisanje pošalica Milenka Jovanova, ali i da tema cenzusa jeste važna.

– Mislim da je vraćanje cenzusa na pet odsto ili uvođenje stepenastog cenzusa potencijalno dobro za stabilizaciju političke scene. Usitnjenost opozicije je ozbiljan problem i takva promena bi mogla da bude i podsticaj da se proces ukrupnjavanja proevropske opozicije – zaključuje sagovornik Danasa.

"Nikakvo podizanje cenzusa neće spasiti SNS": Opozicija o predlogu Milenka Jovanova 5
foto FoNet Milica Vučković

Niko od vladajućih stranaka, sem SNS i SPS, ne bi prešao ni sniženi cenzus

Boško Obradović, lider Dveri, napominje za Danas da „niko od trenutno vladajućih stranaka, sem SNS i SPS, ne bi prešao ni ovaj sniženi cenzus – ni SPO, ni PUPS, ni Rasim Ljajić, ni Palma, ni Vulin, ni Marijan Rističević“.

– Oni nikada ne bi ni bili parlamentarni da nisu u koaliciji sa SNS. Za razliku od svih njih, Dveri su izašle pod svojim imenom i prezimenom i prešle cenzus. Spremni smo i za viši cenzus, a ako dođe do prirodne saradnje sa NDSS, POKS, Srpskom strankom Zavetnici i drugim patriotskim i državotvornim opcijama, očekujem da zajednički osvojimo preko 20 odsto glasova i da zvanično postanemo druga najveća politička snaga u Srbiji, što već i jesmo – kaže Obradović.

Boško Obradović
foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Što se tiče cenzusa, ističe, to je samo jedno od pitanja reforme izbornog sistema koji je odavno zreo za promene.

– Vreme je da birači mogu da glasaju za kandidate po imenu i prezimenu, a ne samo za partijske zatvorene liste sa unapred određenim redosledom kandidata. Još na početku novog skupštinskog saziva predložio sam da to bude tema nastavka dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ali nema nikakvog odgovora – zaključuje Boško Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari