Nikezić: Sporazum sa UGTR je biser korupcije 1Foto FoNet Milica Vučković

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić saopštio je danas da je sporazum vlasti sa američkom kompanijom UGTR „pravi biser među koruptivnim dilovima“, jer će se za razvoj prve solarne elektrane snage 1.000 MW platiti 1,5 milijardi dolara, mimo tendera, firmi koja do sad nije napravila ni megavat kapaciteta za proizvodnju struje.

Nikezić je ukazao da cene solarnih panela i solarnih elektrana svuda u svetu konstantno padaju, ali je vrednost ove solarne elektrane je za dve godine porasla sa 800 miliona na 1,5 milijardi dolara i to pre početka izgradnje.

„Za manje para, 1,4 milijarde dolara, je izgrađena jedna od najvećih solarnih elektrana na svetu – Badla u Indiji, snage 2.250 MW, što je 622.000 evra po MW, dok se u Poljskoj trenutno grade dve solarne elektrane: jedna za 560.000 dolara po MW, a druga za 500.000 evra po MW“, naveo je Nikezić u saopštenju.

On upozorava da Srbija nema taj novac, pa to znači da će se država ili Elektroprivreda Srbije
zadužiti milijardu i po dolara da bi nepoznatoj američkoj kompaniji platili tri puta više od tržišne cene izgradnje solarnih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari