Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od Saveta bezbednosti UN da insistira da se svi pridržavaju obaveza koje propisuje Rezolucija 1244 i apelovao da se ne ohrabruju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Nikome ne sme biti dozvoljeno da ignoriše odluke SB UN. Rezolucija 1244 usvojena je u skladu sa Sedmim poglavljem Povelje UN, koje obavezuje sve strane da u potpunosti poštuju njene odredbe – poručio Jeremić na jučerašnjoj sednici SB u Njujorku, na kojoj je raspravljano o izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna o radu Unmika u poslednja tri meseca.

Šef srpske diplomatije naglasio je da se „ne smeju ohrabrivati nova priznanja nezavisnosti Kosova“ i da bi „međunarodne organizacije morale da se uzdrže od prijema u članstvo secesionističkih vlasti u Prištini“. Jeremić je upozorio da će „zaključci Međunarodnog suda pravde imati dalekosežne posledice po celokupan međunarodni sistem, zbog čega je od presudne važnosti da sudski proces teče neometano, bez političkih pritisaka“.

On je istakao da plan od šest tačaka generalnog sekretara UN mora biti primenjen u potpunosti, a da razlog što je do sada postignut samo određeni napredak na njegovom sprovođenju „velikim delom leži u odbijanju Prištine da prihvati činjenicu da zloglasni Ahtisarijev plan nije prihvatio SB zahvaljujući, pre svega, principijelnom stavu Ruske Federacije“. Jeremić je upozorio da se Unmik posle rekonfiguracije ne sme dalje smanjivanjati i da bi smanjenje broja trupa Kfora bilo kontraproduktivno u trenutnim okolnostima.

Jeremić je ukazao i na glavni humanitarni problem – pitanje interno raseljenih lica, kao i na problem nelegalno oduzete privatne imovine, apelujući na međunarodnu zajednicu da prihvati inicijativu specijalnog predstavnika generalnog sekretara da omogući UNHCR da preuzme funkcije koje je ranije obavljala Kosovska agencija za imovinu.

Lamberto Zanijer, šef Unmika, ocenio je sinoć da je sposobnost Misije da rešava praktične probleme na terenu umanjena, jer i Beograd i Priština gledaju akcije Unmika kroz proces koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde. Zanijer tvrdi da Misija UN, koja nastavlja da radi u okviru Rezolucije 1244 ima korisnu ulogu posrednika između strana koje nisu spremne da razgovaraju jedna sa drugom, a da statusna neutralnost Unmika omogućava Misiji da podstiče pomirenje i saradnju između zajednica na Kosovu.

Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova, ponovio je sinoć zahtev SB UN da se okonča misija Unmika, jer na Kosovu ima pozitivnog razvoja, a Misija EU je dostigla punu operativnost. On je optužio Srbiju da nastavlja da onemogućava Srbe da sarađuju sa kosovskim institucijama i sprečava učešće Kosova u regionalnim i međunarodnim inicijativama.

OLI REN: U oktobru studija izvodljivosti za Kosovo

Bon – Evropska komisija će najverovatnije u oktobru, u okviru paketa o proširenju, predstaviti studiju izvodljivosti za Kosovo, izjavio je komesar za proširenje Oli Ren. „U tom dokumentu bavićemo se načinima za razvijanje ugovornog odnosa. To podrazumeva ekonomska, trgovinska i putna pitanja, a sve u skladu sa evropskom perspektivom Kosova, kao delom zapadnog Balkana. Želimo da radimo na evropeizaciji Kosova, a to je i želja građana Kosova“, rekao je Ren, prenosi Dojče vele. FoNet

Kfor na 2.500 vojnika

Priština – Bezbednosna situacija na Kosovu se znatno poboljšala, zbog čega će se broj NATO vojnika u narednom periodu smanjiti na 2.500, rekao je novinarima komandant južnog krila NATO admiral Mark Ficdžerald i naveo da Kfor ne prenosi nadležnost na Kosovske bezbednosne snage. “Predviđa se da je smanjenje broja vojnika na 10.000 moguće dostići u januaru 2010. Dalja smanjenja zavisiće od situacije i političkih kretanja u sledećih 12 do 14 meseci, kako bi se broj vojnika sveo na 2.500,” rekao je Ficdžerald. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari