Nikodijević ponovo predsednik Skupštine Grada Beograd 1Foto: Vojin Radovanović

Socijalita Nikola Nikodijević izabran je za predsednika Skupštine Grada Beograd sa 60 glasova za na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine koje je potvrdila mandate 110 odbornika. Nikodojeviću je ovo četvrti mandat na ovoj funkciji.

Od 72 odbornika koji su glasali – 60 je glasalo za to da Nikola Nikodijević bude ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, saopštio je Toma Fila.

„Molim vas da se izražavate strogo po bon-tonu, tako ćemo se pokazati u odnosu na druge skupštine. Veća je čast biti odbornik u Beogradu, nego u Skupštini Srbije“, rekao je Fila i zamolio Nikodijevića da preuzme vođenje sednice.

Nikodijević je preuzeo vođenje sednice nakon što je izabaran za prvog čoveka gradskog parlamenta. On je naveo da se nada da će ubrzo biti izabran i gradonačelnik i budžet grada. On bi, kako kaže, voleo da se sve partije koje su učestvovale na izborima vrate u parlament. Žao mu je što je Dobrica Veselinović dao ostavku na svoj mandat. Kaže da Skupštinu čeka buran period o čemu će se pričati sledeće nedelje prilikom izbora gradonačelnika.

Nikodijević: Iduće nedelje biramo gradonačelnika

„Po četvrti put ste mi ukazali poverenje. Čeka nas ogroman posao. Moraćemo narednih meseci da radimo ubrzanim tempom, jer ćemo morati da donosimo važne odluke za Grad Beograd. Moraćemo brzo da izglasamo brzo gradonačelnika i usvojimo budžet grada. Većina odbornika bila je i u prethodnom sazivu, novi će moći da se upoznaju sa mojom metodom rada. Apsolutno sam saglasan da ne možemo svi misliti isto. Imamo pravo na diskusiju, ali insistiraću na to da imamo poštovanje jedni prema drugima. Striktno ću insistirarati na tome da se raspravlja samo o stvarima koje su na dnevnom redu. Dnevna politika se neće donositi u ovaj parlament“, rekao je Nikodijević.

On je rekao da će se sledeće nedelje birati gradonačelnik, te da će se pričati o tome „kako će Beograd izgledati 2027. godine“, prenosi portal N1.

Nikola Nikodijević preuzeo vođenje sednice nakon što je izabaran za prvog čoveka gradskog parlamenta. On je naveo da se nada da će ubrzo biti izabran i gradonačelnik, gradsko veće i usvojen budžet grada.Kaže da želi toleranciju jednih prema drugima uprkos različitim mišljenjima.

On bi, kako kaže, voleo da se sve partije koje su učestvovale na izborima vrate u parlament. Žao mu je što je Dobrica Veselinović dao ostavku na svoj mandat. Kaže da Skupštinu čeka buran period o čemu će se pričati sledeće nedelje prilikom izbora gradonačelnika.

Promenićemo krvnu sliku grada

Nikola Nikodijević zahvalio se na podršci da četvrti put bude predsednik Skupštine grada.

Podsetio je da od oktobra Beograd ima privremeni organ, te da će uskoro izabrati gradonačelnika i odrediti budžet grada.

„Suština naše izborne kampanje je Beograd 2027. godine, koji podrazumeva veliki broj projekata koji će promeniti krvnu sliku grada. Počeli smo izgradnju metroa, završavamo obilaznicu oko grada, domaćini smo EXPO 2027, planiramo dva tunela, radimo nastavak beogradskog voza kako bismo sve opštine povezali na metro koji bi trebalo da počne 2028. godine. To su ogromni projekti koji zahtevaju ogromna finansija sredstva i stručnih ljudi koji će moći da ih sprovedu. Već za iduću nedelju ću zakazati sednicu za izbog gradonačelnika. One koji su napustili sednicu pozivam da se vrate u instutucije, jer ne možemo misliti isto, ali razlike ćemo najbolje sučeljavati u institucijama. To je dodatni kvalitet u radu parlamenta“, rekao je Nikodijević.

Nikodijević ponovo predsednik Skupštine Grada Beograd 2
Foto: N1

Pranje tepiha i rušenje Starog savskog mosta

Na pitanje novinarke N1 kako su došli do toga da unutar privremenog organa spajaju tačke o pranju tepiha u vrtića sa rušenjem Starog savskog mosta, Nikodijević je rekao da privremeni organ ima mnogo nadležnosti i spaja se više tačaka.

„Na jednoj sednici imate preko 200 tačaka, privremeni organ menja gradonačelnika, gradsko veće, gradsku skupštinu, zamenike, pomoćnike, veći broj institucija. Odlučuje se i o godišnjim odmorima, nabavci plaširane vode“, rekao je on.

Upitan o sedam sekundi telefonske sednice, rekao je da sve o radu privremenog organa postoji na sajtu Skupštine grada i da je mnogo srećan što je uspostavljena Skupština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari