Nikola Jovanović analizira beogradske izbore za Danas: Šapića niko nije ni okrznuo u kampanji 1Beograd, 15.12.2022. - Okrugli sto u organizaciji Stranke slobode i pravde na temu "Sta je resenje za krizu stanovanja u Beogradu" odrzan je danas u prostoru "Miljenko Dereta". Na fotografiji direktor Centra za lokalnu samoupravu 9CLS) Nikola Jovanovi. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Rezultate proteklih lokalnih izbora, vidim, pre svega, kao ogromno razočarenje za sve Beograđane koji su želeli i sanjali suštinske promene u svom gradu. Kada pogledate rezultate svih izbora od 2018. godine, jasno je da su građani koji žele promene u Beogradu većina i da je Beograd suštinski opozicioni grad, kaže za Danas Nikola Jovanović, bivši beogradski odbornik i osnivač NVO Centar za lokalnu samopuravu.

“Pobeda je u prošlosti izmicala iz raznih razloga, ali ovaj put su svi koji žele promene dobili direktan šamar u lice. Jedan deo njih nije izašao na izbore da bi kaznio opoziciju koja se podelila, drugi deo nije izašao zbog siromašne opozicione ponude i gotovo nepostojeće kampanje. Najveći broj onih koji su opoziciono nastrojeni i koji su izašli, glasali su za lice koje je relativno novo i koje nije učestvovalo u prethodnim opozicionim združivanjima i razdruživanjima”, dodaje Jovanović.

Upitan da li je podela opozicija ključan faktor koji je doveo do poraza, Jovanović odgovara da uzrok nije samo u tome.
“Podela ne bi bila toliko strašna, da nije nastala oko suštinskog pitanja: da li se u Srbiji vredi boriti kroz institucije, ili treba zahtevati svojevrsni reset pre ponovnog uključivanja u politički život.

Drugi faktor je izostanak bilo kakvog bavljenja Beogradom u toku kampanje. Apsolutno niko nije spomenuo da je Beograd pred bankrotom, da je projekat metroa suštinski obustavljen, da se javni prevoz privatizuje na štetu građana, a u korist sumnjivih privatnih prevoznika, niko se nije bavio slomom urbanizma i bilo kakve struke i planiranja u gradu”, ističe Jovanović.

“Gradonačelnika Šapića, koji ništa dobro nije uradio za dve godine, niko nije ni okrznuo u kampanji. Beograd je bio siroče kojim se niko nije bavio”, zaključuje osnivač CLS.

“Pogledajte doktora Milića u Nišu, koji je za mene jedini istinski pobednik ovih izbora, koji se istinski bavio i pričao samo o svom gradu, o lečenju ljudi, o status predškolaca i školaraca. Kakva ljubav prema svom gradu! To je recept za uspeh”, poručuje Jovanović.

Upitan kako vidi razvoj situacije u Beogradu, šta dalje, Jovanović kaže da je mišljenja da je besmisleno baviti se sada traženjem jednog univerzalnog krivca za ovakav slom.

“Od toga niko neće imati vajde, osim vladajuće koalicije. Nesporno je da izborni uslovi nisu normalni, bojim se da ni ujedinjena opozicija ne bi sa sigurnošću pobedila pod ovim okolnostima. Vrlo je sumnjiva “pobeda” vlasti u Nišu i na Novom Beogradu. Treba sada istrajati na utvrđivanju pravih rezultata tamo. Ali bez obzira na to, jasno je da se mora drugačije raditi i da treba pojačati ponudu opozicionim biračima”, dodaje.

Na pitanje da li je on lično spreman da se kandiduje Nikola Jovanović u budućnosti odgovara:

„Treba sad insistirati za raščišćavanju situaciju u vezi sa Nišom i Novim Beogradom. Ali intimno smatram da svi koji to mogu treba da se uključe u javni život i u utakmicu sa ovakvom vlašću. Gospodin Manojlović je dobar primer, ali to očigledno nije dovoljno. Spreman sam da preuzmem svoj deo odgovornosti. Ali pozivam i sve ugledne ličnosti, stručnjake, udruženja, da se stvori nova politička realnost u glavnom gradu. Promene u Beogradu su moguće, ubeđen sam u to”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari