Nikola Ristić: Radikalizacija protesta ne znači ubacivanje nasilja na proteste 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Nikola Ristić, jedan od studenata aktivista, kaže da smatra da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije imalo nikakav poseban motiv da izjavi da će se održati blokada Brankovog mosta, već da samo nisu imali pravu informaciju.

„Imamo organski bunt mladih ljudi na ulicama, koji je jako dobro organizovan i jako dobro čuva informacije između ljudi. To je izbacilo na površinu koliko se naše nadležne institucije nađu kao guske u magli i nemaju pojma šta rade“, navodi Ristić.

Neće objavljivati informacije o kretanjima blokade, dok za to ne dođe vreme, jer kako Ristić kaže, do sada se pokazalo da je njihova strategija vrlo učinkovita, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova ne zna koji je njihov sledeći korak.

„Bitno je da naglasim da radikalizacija protesta ne znači ubacivanje nasilja na proteste, već podrazumeva nove vidove, da vršimo pritisak na institucije i kompletan politički spektar i zahtevamo ono što građanima pripada, a to je transparentnost informacija“, navodi Ristić.

Ristić smatra da je konstantno spominjanje stranih uticaja samo pokušaj institucija da pravdaju to što nisu sposobne da građanima prikažu transparentne situacije i pokušaj da se skloni fokus sa protesta.

Isti zahtev podnose i jedinicama samouprave, nastavljaće sa pritiskom na ulicama.

„Mi vidimo da institucije ne rade svoj posao. Oni trenutno nemaju načina da odgovore na ovaj bunt. Mi pozivamo sve građane da nam se pridruže, nastavljamo sa svojom borbom, i institucionalno i vaninstitucionalno ćemo vršiti pritisak“, kaže Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari