Srpska radikalna stranka predala je juče Skupštini Srbije ostavke Tomislava Nikolića i još šestorice narodnih poslanika izabranih sa liste Srpska radikalna stranka – Vojislav Šešelj, koji su prošle godine u septembru osnovali svoj poslanički klub Napred Srbijo.

Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo, tvrdi, međutim, da je reč o falsifikatima i da SRS više ne može da raspolaže životima i mandatima naprednjaka. Bivši i sadašnji radikali insistiraju na tome da se pitanje ostavki nađe već na današnjoj sednici Administrativnog odbora kako bi se što pre završila agonija. Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović juče nije odgovarao na pozive novinara.

– Kada sam jutros došao u Skupštinu Srbije na stolu sam zatekao jedan beli koverat. Pitao sam sekretaricu ko ga je doneo ,odgovorila je da ne zna. Otvorio sam kovertu i tamo našao sedam ostavki bivših članova SRS-a- Zorana Antića, Stefana Žankova, Zorana Mašića, Tomislava Nikolića, Milete Poskurice, Vučete Toškovića i Dragana Čolića. Pozvao sam Zorana Krasića kako bismo ostavke uporedili s ranijim dokumenta na kojima imamo potpise svih poslanika koji su tada bili u SRS-u, kako bismo vizuelno mogli da utvrdimo da se slučajno ne radi o nekom eventualnom podmetanju. Pošto smo utvrdili da su potpisi autentični, sastavili smo propratni akt i svih sedam ostavki predali u pisarnicu – rekao je Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba radikala i dodao da ostavke nose današnji datum, otkucan mašinom.

Todorović je kazao da su se radikali već nekoliko puta raspitivali ko posećuje njihove prostorije, ali da su dobijali odgovore da je reč o molerima i majstorima. Na pitanje da li je siguran da su potpisi na ostavkama autentični, Todorović je rekao da se radikali ne bi poigravali sa tako ozbiljnim stvarima i obećao da će i novinari imati prilike da vide originale i kopije ostavki.

– Ukoliko se i posumnja u autentičnost, postoje stručnjaci koji se bave tim poslom i koji mogu nedvosmisleno da utvrde istinu – kazao je.

Na pitanje šta očekuje, s obzirom na ishod prethodne sednice Administrativnog odbora na kojoj nisu potvrđene ostavke tri bivša poslanika SRS-a, šef poslaničkog kluba SRS-a rekao je da očekuje da se DS ponaša kao i do sada – da brutalno gazi Ustav i zakone, jer mu je potrebna „štaka“ u Skupštini Srbije.

Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, rekao je juče novinarima da su ostavke sedam poslanika naprednjaka, koje su radikali predali Skupštini Srbije, falsifikati, ili su korišćene stare ostavke iz prethodnih saziva, koje su ostajale u arhivi.

– SRS nema naše ostavke, ne raspolaže našim mandatima i nemamo volju da mu prepustimo naše mandate. Ustav i zakon su na našoj strani. Ne mogu da zamislim da se Zoran Krasić usudio da jedan papir koji naziva mojom ostavkom preda i da mu je neko taj papir primio. Te poslove uglavnom vode predstavnici SPS-a i pitam se ko može da se upusti u priču o tome da neka partija raspolaže bilo čijim mandatima, a posebno mandatima onih koji nisu njeni članovi. Ovde nije stvar volje, a ja kao građanin Srbije imam pravo na svoju volju i slobodu, a moja volja je da raspolažem sopstvenim mandatom- rekao je Nikolić i ponovio da radikali nemaju ostavke naprednjaka, a posebno ne njegovu ostavku, jer je nije ni popunjavao.

Nikolić je rekao da će tražiti od predsednika Administrativnog odbora da što pre zakaže sednicu kako bi se izbegla zamka „u koju nas uvlači SRS, da opet pričamo o mandatima“. U suprotnom to može da bude osnov za opstrukciju rada parlamenta. Nikolić je podsetio da su radikali imali u posedu samo ostavke troje poslanika o kojima je Administrativni odbor nedavno raspravljao.

– Ako postoji princip, znam kakvu će odluku doneti, a ako ne postoji, onda se mešaju u nešto što nije njihov posao. Nikada nisam učestvovao niti stvarao stanje haosa, jer ne želim besmisleno da se bavim politikom. Da sam to hteo ostao bih u SRS-u – rekao je Nikolić.

Na prošloj sednici Administrativnog odbora kada se odlučivalo o mandatima troje bivših poslanika SRS-a, a sada naprednjaka, poslanici DS i G17 plus su bili uzdržani – LDP; SPS i radikali su glasali za vraćanje mandata radikalima, dok su naprednjaci bili protiv. Poslanici DSS-a i Nove Srbije nisu prisustvovali sednici Administrativnog odbora .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari