Trosatni razgovor državnih zvaničnika i političkih predstavnika Srba sa severa KiM juče u Predsedništvu Srbije završio se bez dogovora o srpskom učešću na predstojećim lokalnim kosovskim izborima 3. novembra.

Novi momenat u odnosu na ranije susrete ovog formata jeste to što je tokom sastanka iz Predsedništva nezvanično „procurio“ stav predsednika države Tomislava Nikolića, koji je, kako prenose agencije, pozvao kosovske Srbe da što pre donesu odluku o izlasku na glasanje i poručio im da od Beograda ne očekuju ohrabrenje za eventualni bojkot izbora.

Nikolić je, između ostalog, poručio Srbima da ih „država nikada neće ostaviti“ i „da je za njih bitno da nema nikakvih nedoumica oko statusne neutralnosti“. Kako je Danasu nezvanično rečeno, zbog „zdravstvenih razloga“ razgovorima nije prisustvovao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ali su Nikolić i premijer Ivica Dačić bili jedinstveni u stavovima koju su prethodno usaglasili sa Vučićem.

Izvori našeg lista tvrde da argumentacija kosovskih Srba nije prihvaćena, ali da im nije dat konkretan rok do kog moraju da donesu konačnu odluku. Za koordinatora daljih razgovora određen je šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, izjavio je posle susreta u Predsedništvu da „izlazak Srba na statusno neutralne izbore na KiM 3. novembra predstavlja najbolji način da se zaštiti srpski narod na Kosovu“. On je naglasio da „Srbija neće dozvoliti da na glasačkim listićima bude „logo takozvane nezavisne države Kosovo“, niti će „EU dopustiti tako flagrantno kršenje principa statusne neutralnosti“.

– Odluku o izlasku na lokalne kosovske izbore doneće ili opštine na severu KiM pojedinačno ili na zajedničkoj sednici sve četiri skupštine opština. Saopštićemo je posle konsultacija sa Srbima južno od Ibra, rekao je za Danas Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM.

On kaže da bi kao kompromisno rešenje za Srbe sa KiM bilo prihvatljivo da na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, kao jednog legitimnog međunarodnog pravnog dokumenta, Unmik raspiše izbore, koje će spovesti OEBS.

Osim Ivanovića na sastanku su bili predsednici opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić, kao i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković. U „državnom timu“ bili su predsednik Nikolić, premijer Dačić, šef vladine Kancelarije za KiM Vulin, njegov zamenik Krstimir Pantić i predsednikov savetnik Đurić.

Dok su u Beogradu državni zvaničnici i predstavnici Srba sa severa ubeđivali oko učešća na izborima 3. novembra, predstavnici društvenih preduzeća sa teritorije Leposavića, Zubinog Potoka, Štrpca, Gračanice i Brezovice juče su u mestu Donje Jarinje tri sata držali u blokadi magistralu Raška – Kosovska Mitrovica. Ovi protesti nastaviće se danas i sutra, a ako do 20. avgusta radnicima ovih preduzeća Vlada Srbije ne isplati privremenu nadoknadu, totalna blokada ovog puta trajaće 24 sata, najavljuju u Organizacionom odboru protesta. Sindikati traže isplatu zaostalih novčanih nadoknada, vraćanje na spisak lica raseljenih s KiM kojima je isplata ukinuta, kao i zdravstveno i socijalno osiguranje radnicima koji nisu osigurani.

Jevtić: Uskoro registracija birača

Poziv kosovskim Srbima da izađu na lokalne kosovske izbore juče je uputio i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić. On je u selu Suvi Dol kod Lipljana rekao da je izvesno da će svako ko je rođen ili je živeo na KiM pre 1999. moći da glasa. Jevtić je najavio da predstoji registracija birača. Beta

Srpski problemi južno od Ibra

Mada je savetnik Đurić ranije najavio da će se državni zvaničnici uskoro sastati i sa Srbima koji žive južno od Ibra, oni juče nisu pozvani na sastanak u Predsedništvo Srbije. Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, izjavila je za Danas da će pod hitno tražiti od Dačića i Vučića da saslušaju probleme Srba „ispod“ Ibra. „Naš pristup državnim liderima i institucijama je otežan. Razumem specifičnosti i poteškoće koje prate najavu kosovskih izbora na severu KiM, ali i mi južno od Ibra zaslužujemo da nas državni vrh čuje“, kategorična je Rada Trajković.

Priština hvali Beograd

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ocenio je da jučerašnji sastanak državnog vrha Srbije sa Srbima severa Kosova potvrđuje da je zvaničan Beograd zainteresovan za sprovođenje Briselskog sporazuma. „Poziv upućen Srbima na severu govori da je Srbija bez sumnje zainteresovana da normalizuje odnose sa Kosovom i time otvori sebi put ka agendi evropskih integracija, jer integracija kosovskih Srba i stabilizovanje situacije na severu jesu glavne premise Srbije na putu ka EU“, ocenio je Hodžaj, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari