Iako smo oprostili, žrtve nikad nećemo zaboraviti, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je prisustvovao parastosu žrtvama akcije „Oluja“ i osveštanju krsta buduće crkve brvnare na Banstolu, na Fruškoj gori. Crkva, poručio je Nikolić, simbolizuje praštanje i snagu srpskog naroda.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


''Srbija i Srbi spremni su na oprost i pomirenje, ali ne zavisi sve samo od nas, naši obrazi su čisti, a naš hleb je spreman da ode tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas“, poručio je Nikolić

Ta tragična Oluja ostavila je, kao i svaka oluja, pustoš u gradovima i selima, u avetinjski praznim kućama i zgarištima u kojima su vekovima živeli Srbi na tlu današnje Hrvatske, rekao je Nikolić u obraćanju meštanima Banstolu, prognanim u akciji „Oluja“ pre 20 godina iz Hrvatske, koji su svoje utočište našli u tom vikend naselju na Fruškoj gori.

Ta oluja, naglasio je Nikolić, ostavila je prazninu u dušama progonitelja. U ovoj crkvi molićemo se da ta praznima u njih ne bude ponovo ispunjena mržnjom, već iskrenim kajanjem, rekao je predsednik Srbije. Nek se na ovom mestu uzdigne crkva brvnara Blage Marije i čuva sećanje na srpske žrtve Oluje, nek se u njoj čuje molitva Gospodu i molba ljudima da se zlo ne ponovi nikada i nikome, poželeo je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da se veličina i snaga jednog naroda ne meri brojem ubijenih i zauvek proteranih, slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom i dodao da na obrazima onih koji su počinili zločine uvek „ostaje utisnut pečat zlikovca“. Prema rečima Nikolića, deo hrvatskog naroda, koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom mora da živi sa tim. On je podsetio na neizbrisivu sliku kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, kako je rekao, „osim golog života i porodičnih fotografija nosili još samo beskrajnu tugu u koloni stida onih koji ih proteruju“.

Predsednik Nikolić je naglasio da „nikada nije kasno da se isprave istorijska sagrešenja i da se pamte svoji stradali i oni koji još uvek stradaju“. On je dodao da će na to podsećati i buduća svetinja na tom mestu. Toj novoj crkvi na Banstolu, posvećenoj Blagoj Mariji, „udaramo temelj od tog kamena i od tih molitvi“, naveo je predsednik Srbije i naglasio da je ta buduća svetinja važna koliko i hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

„Ona pokazuje veličinu i snagu našeg naroda, simbol je hrišćanske i ljudske ljubavi i dobrote i simbol praštanja koji krasi samo odgovorne i civilizacijski dorasle nacije“, rekao je predsednik Nikolić.

Parastos žrtvama akcije „Oluja“ i osveštanje krsta buduće crkve predvodio je episkop sremski Vasilije, uz sasluženje karlovačkih sveštenika.

Pavelić i Hitler

Obraćajući se prognanima, šef srpske države je poručio da su njihova ognjišta, „bezumnici pretvorili u oganj, a njihovo stradanje i patnju slave kao svoju pobedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera“.

Ktitor svetinje

Vladika Vasilije je napomenuo da je predsednik Nikolić jedan od ktitora svetinje, koja se gradi u naselju Kraljev breg nedaleko od Čortanovaca. Akciju za izgradnju te crkve pokrenuli su žitelji fruškogorskog vikend naselja Banstol, okupljeni u Udruženju građana „Klub svih generacija“, u nameri da se na dan kada je pre dve decenije počeo progon Srba iz Hrvatske, svake godine okupljaju na tom mestu u znak sećanja na prognane i pobijene sunarodnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari