Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je doputovao u posetu Palestini. Nakon sastanka sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, obratio se novinarima u Ramali.“Imamo sličnu sudbinu i rešavamo je na sličan način – pregovorima. Ponekad oni koji nas ne podržavaju pomisle da to što pregovaramo je naša slabost, a mi pregovaramo zato što smo snažni, zato što verujemo da smo u pravu i zato što želimo da

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je doputovao u posetu Palestini. Nakon sastanka sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, obratio se novinarima u Ramali.

„Imamo sličnu sudbinu i rešavamo je na sličan način – pregovorima. Ponekad oni koji nas ne podržavaju pomisle da to što pregovaramo je naša slabost, a mi pregovaramo zato što smo snažni, zato što verujemo da smo u pravu i zato što želimo da omogućimo i svojoj i tuđoj deci da žive bolje“, poručio je Nikolić.

Nikolić je ukazao da je najteže početi razgovore, „a posle se do rešenja dođe“.

„Srbija samo nikada nije dozvolila da nam neko ugrozi integritet i da nas ponizi, a predsednik Abas neće dozvoliti da se to dogodi palestinskom narodu“, rekao je Nikolić.

„Palestinu stavljamo u srce, ne kažem na prvo mesto, jer mislim da čovek u srcu ima mnogo mesta“, rekao je Nikolić.

On je dan ranije poručio na sastanku s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom da saoseća s izraelskim narodom i divi mu se. Predsednik Srbije je posetio i Kneset i zajedno sa članovima srpske delegacije održao sastanak sa parlamentarcima.

„Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu uz pomešana osećanja – saosećanja sa vašim narodom i divljenja onome što ste učinili. Uz želju da se naši odnosi još bolje razvijaju, i da svet liči na odnose Srbije i Izraela, zahvaljujem se na dočeku“, rekao je Nikolić.

Netanijahu je ocenio da Izrael i Srbija imaju odlične odnose i izrazio uverenje da će oni biti još bolji. „Radujem se razgovorima (sa Nikolićem) o bilateralnim pitanjima, regionu i svetu, koji se menja velikom brzinom, ali, za razliku od naših odnosa, ne nužno nabolje“, rekao je Netanijahu.

Nakon dočeka, Nikolić i Netanijahu su po svom izboru napisali po jedan odlomak iz Biblije, svako na svom jeziku.

Nikolić je prethodno u razgovoru s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, založio za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Izraela i zahvalio toj zemlji na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, izrazivši pri tom nadu da će ta pozicija biti očuvana.

Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je zadovoljstvo što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da sve konflikte treba rešavati na taj način.

Predsednik Srbije se u Jerusalemu sastao i sa tamošnjim patrijarhom Teofilom III.

Tokom boravka u Izraelu i Palestini, Nikolić je pozvao privrednike dve zemlje da ulažu u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari