Srbija je spremna da nastavi pregovore s Prištinom radi očuvanja stabilnosti u regionu, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton sa kojom je razgovarao u petak u Rio de Žaneiru na marginama konferencije UN o održivom razvoju. „Predsednik Nikolić je tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom rekao da strateški cilj spoljne politike Republike Srbije ostaje priključenje EU, ali i razvijanje što boljih odnosa sa svim državama koje u tome vide zajednički interes“, navodi se u saopštenju pres službe Predsedništva Srbije.


Klintonova je Nikoliću poručila da je za SAD „izuzetno bitno da se održe mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi“, kao i da Srbija nastavi razvijanje odnosa sa zemljama regiona. Nikolić je američkoj državnoj sekretarki rekao i da su Srbiji preko potrebne strane investicije i pozvao američke kompanije da ulažu u srpsku privredu navodeći da ona ima perspektivu. Predsednik Srbije se juče sastao i s premijerom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i tom prilikom istakao da „dobri odnosi dve zemlje treba da se i dalje unapređuju, naročito u domenu ekonomije“. Erdogan je sagovorniku preneo da Turska „očekuje od Srbije da bude primer i temelj mira i stabilnosti u ovom delu Evrope“ i istakao da Turska namerava da pomogne ekonomski oporavak Srbije kroz investicije u infrastrukturne projekte.

Tomislav Nikolić je juče održao govor na plenarnom zasedanju konferencije UN i tom prilikom istakao da „Srbija smatra konferenciju Rio 20 plus svojevrsnom prekretnicom koja će nas usmeriti ka globalnom prelasku na zelenu ekonomiju“. „Rukovodeći se principima održivog razvoja i zelene ekonomije, moramo da napravimo radikalan zaokret u načinu na koji proizvodimo i trošimo. Upravo s tim u vezi, treba da definišemo skup vizionarskih ciljeva održivog razvoja za period posle 2015, koji mogu da povećaju verovatnoću za ostvarivanje održivog razvoja“, rekao je Nikolić.

Prema rečima predsednika, „Srbija čvrsto veruje da jačanje regionalne saradnje, uz angažovanje regionalnih organizacija i tela, predstavlja ključ za uspešnu implementaciju međunarodno definisanih ciljeva, uključujući i zaključke ove konferencije“.

Vatroslav Vekarić, bivši diplomata i stručnjak za međunarodnu politiku, ocenjuje za Danas da je veoma značajno to što je Srbija učestvovala na skupu UN. „Ostaje pitanje da li je naša delegacija trebalo da bude tako brojna, imajući u vidu ekonomske teškoće s kojima se suočavamo, ali je bilo neophodno da učestvujemo na skupu posvećenom tako aktuelnoj i modernoj temi kao što je održivi razvoj“, kaže Vekarić. Naš sagovornik smatra da je konferencija bila i prilika da Tomislav Nikolić „kao nov, relativno nepoznat političar na međunarodnoj sceni ostvari kontakte sa svetskim zvaničnicima“. Očekivalo se da će predstavnici 191 države, među kojima su 86 šefovi država ili vlada, juče postići istorijski sporazum o „zelenoj planeti“, što bi, između ostalog, predstavljalo preduslov za intenziviranje borbe protiv siromaštva u svetu.

U delegaciji Srbije bilo je najmanje 15 članova, a pored Nikolića u njoj su bili i ministri Vuk Jeremić i Oliver Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari