Nikolić: Srbija je oaza stabilnosti 1Foto: Služba za saradnju s medijima predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u zvaničnu posetu Kini i prvog dana obišao je pokrajinu Šandung i gradove Ćingdao i Đinan, a sutra ga očekuje susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

 Nikolić je u Ćingdau razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CNTC, sa kojima je, u obližnjem gradu Laisi, otvorio radove na izgradnji Kinesko-srpskog kulturnog sela, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

U okviru Kinesko-srpskog kulturnog sela biće izgrađena i Fudbalska akademija, na kojoj će srpski i svetski fudbalski stručnjaci trenirati kinesku decu, što je projekat koji je dogovoren tokom prošlogodišnje posete kineskog predsednika Srbiji.

Nikolić je pozvao kineska preduzeća da investiraju u srpsku privredu, ističući da ulaganje u proizvodnju u Srbiji, u kojoj je u poslednjih pet godina znatno unapređen poslovni ambijent, garantovano može doneti profit svima koji umeju da prepoznaju zajednički interes.

On je dodao da se Srbija danas pokazala kao oaza stabilnosti u regionu i da je to zasluga politike koju je zemlja vodila u proteklih nekoliko godina, na kojoj će sigurno insistirati i ubuduće.

Nikolić je u razgovoru sa predsedavajućim Komiteta Narodnog kongresa Pokrajine Šandung i sekretarom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Kine Đijang Jikangom rekao da je obim ekonomske saradnje pokrajine Šandung i Srbije povećan za 29 odsto posle posete predsednika Sija Srbiji.

Nikolić će se sutra sastati sa Sijem, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata, a tokom dana razgovaraće i sa predstavnicima kompanije „Huavei“.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari