Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je zahtev da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor Haškog tribunala svojevrstan pritisak na celu Srbiju.

On je rekao da Vlada Srbije u tom slučaju ima njegovu podršku. „Srbija ima zakone koje mora da poštuje i po njima je saradnja sa Hagom obavezujuća. I uvek imate težak osećaj kad morate da sarađujete zato što je to isključivo po zakonu, a ne po pravdi, ni po Bogu, ni po istini“, rekao je Nikolić u intervjuu za Televiziju Ćuprija u četvrtak, a prenela agencija Beta.

Šešelj je pre nekoliko meseci, kada je odlučeno o njegovom privremenom puštanju na slobodu, predstavljen kao čovek koji može da sruši vlast, a sada se zahtev da se vrati u pritvor može predstaviti kao uklanjanje čoveka koji je mogao da sruši Vladu Srbije, smatra Nikolić. Oni ističe da Vlada Srbije ima njegovu podršku da sprovede zakone, a da samo najpre treba da proveri kakvo je zdravstveno stanje lidera SRS koji ima karcinom. „Mediji u to (Šešeljev slučaj) ne treba da se petljaju jer mogu samo da pokvare. I znam ih već ko je na čijoj strani. Sad vam kažem iskreno – niko od njih nije na strani Šešelja, ali će iskoristiti svaku mogućnost da sruše vladu“, rekao je predsednik Srbije.

Ova Nikolićeva tvrdnja naslanja se na izjavu premijera Aleksandra Vučića za slučaj Šešelj. Florian Biber, stručnjak za Jugoistočnu Evropu i predavač na Univerzitetu u Gracu, kaže za Danas da „Zapad“ generalno podržava Vučića i nema dokaza da vlade u EU žele da destabilišu Vladu Srbije.

Naš sagovornik precizira da trenutno ne postoji alternativa i da Vučićeva vlada ostvaruje „ono do čega je najviše stalo mnogim vladama u EU, odnosno normalizuje odnose s Kosovom“.

– Drugo, takva tvrdnja sugeriše da „Zapad“ naprosto može da pozove Tribunal u Hagu. Iako su u prošlosti postojale sumnje da su pojedine sudije pristrasne ili da su pod uticajem svojih vlada, ova odluka izgleda kao deo niza loših odluka koje je sud doneo prethodnih godina. Ipak, ne treba zaboraviti da je oduvek postojala priča da je puštanje Šešelja na slobodu privremeno i da se može zatražiti njegov povratak u Tribunal. Stoga, ova odluka uopšte nije iznenađenje – konstatuje Biber.

Govoreći o aktuelnim odnosima između Srbije i Hrvatske, koji su narušeni nakon puštanja Šešelja na slobodu, austrijski politikolog kaže da to pogoršanje ima više veze sa predizbornom atmosferom u Hrvatskoj nego sa puštanjem Šešelja.

– Šešelj nije u vladi niti je njegova stranka u parlamentu. On je politički marginalan, ali njegov provokativni stil dobro služi pojedinima za podizanje tenzija, a njemu je, naravno, drago da učini bilo šta da provocira. Najbolji primer za to je njegovo spaljivanje hrvatske zastave kao znak protesta prema sudu. Niko ne bi bio isprovociran da je on spalio zastavu UN, ali spaljivanje hrvatske zastave je mnogo delotvornije. Bojim se da su mu mediji u Hrvatskoj i Srbiji dali mnogo više prostora nego što zaslužuje – zaključuje austrijski profesor.

Izbeći vraćanje unazad

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Beograd želi što bolje odnose sa Hrvatskom i da „treba izbegavati politiku jedan korak napred, dva koraka nazad“. Želimo da odvojimo pitanja iz prošlosti od aktuelnih bilateralnih odnosa i puta Srbije ka EU, rekao je Dačić na pres-konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari