Nikolić : UN jedini štit Srbije 1Foto: Kabinet predsednika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da imamo veliki problem Kosova i Metohije, jer je jasna namera Albanaca da dobiju nezavisnost i namera predstavnika Evropske unije da im u tome pomognu, ali je dodao da kroz Savet bezbednosti Ujedninjenih nacija ta ideja nikada neće moći da prođe.

Nikolić je rekao novinarima u Sankt Peterburgu da smo počeli ozbiljne razgovore sa Albancima u veri i nadi da može da se uspostavi dobar život za sve građane Kosova i Metohije, a da kasnije mogu da se dogovaraju šta će i kako će.

„Međutim, jasna je namera Albanaca da dobiju nezavisnost. Jasna je namera predstavnika Evropske unije da im u tome pomognu. Ujedinjene nacije su naš jedini štit, jedina naša zaštita“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, kroz Savet bezbednosti Ujedninjenih nacija nikada neće moći da prođe ideja o nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Trenutno smo na najnižoj mogućoj lestvici odnosa zato što je krenuo napad prištinske administracije na svu našu imovinu na Kosovu i Metohiji. To može da se završi dogovorom, a može da se završi i jako loše, jer smo spremni da odgovorimo na svaki način“, upozorio je Nikolić.

On je rekao da će od ponašanja Albanaca u budućnosti zavisiti naš odgovor.

„Neka ne računaju da mogu da se igraju sa nama ili da, recimo, računaju da će nas neko ponovo bombardovati, pošto je očigledno da se Srbija ponela mnogo bolje nego što bi iko drugi u ovoj situaciji“, istakao je Nikolić.

On je rekao da imamo veliki problem Kosova i Metohije, koji se preliva na naš odnos sa Evropskom unijom, koja zna da nećemo nikada priznati nezavisnost.

„Nikada niko od zvaničnika Evropske unije nije rekao da ćemo to morati da uradimo, ali Evropski parlament ima svoje predstavnike koji stalno govore da nikada neće doneti odluku o našem članstvu dok ne sklopimo opštevažeći, međudržavni sporazum sa Kosovom i Metohijom. To verovatno pretpostavlja razgraničenje, dobrosusedske odnose“, izjavio je Nikolić.

On je podsetio da pet članica Evropske unije ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, ne zbog prevelikog prijateljstva prema Srbiji, već zato što osećaju da bi i same mogle da imaju taj problem, a da onda ne bi imale na šta da se oslone kada se bore za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Srbije je istakao da je svaki visoki predstavnik UN, pomognut snagama NATO, promovisao nezavisnost Kosova i Metohije.

„Jednu po jednu ingerenciju Srbije, bez naše volje i saglasnosti, predavao je u ruke privremenoj administraciji u Prištini. Dali su im pravo da usvoje Ustav, zakone, da imaju predsednika, parlament, na administrativnoj liniji razdvajanja bezmalo su ustanovili granicu i carine. Očigledno je da se promoviše nova nezavisna država. Na to je trebalo naterati Srbiju, ali Srbija na to nikada neće pristati“, istakao je Nikolić.  

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Sankt Peterburgu generalni konzulat Srbije i tom prilikom poručio da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć Rusije u borbi našeg naroda za oslobođenje i ujedinjenje. On je istakao da iskušenja koja danas stoje pred nama nisu manja od onih pred kojima su stajali naši predhodnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari