Novi predsednik Srbije treba da se uzdrži od komentara koji nemaju istorijsku osnovu. Postoji opasnost da će, ukoliko nastavi tu praksu, cela Srbija patiti jer će proces pridruživanja Evropskoj uniji biti na silu usporen ili, čak, obustavljen – kaže za Danas Marija Laura Fransiosi, članica Evropskog centra za novinarstvo iz Mastrihta, koja sarađuje sa Evropskom komisijom na mnogim projektima, komentarišući nedavnu izjavu Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

– Setimo se šta se dogodilo s Hrvatskom u protekloj deceniji zbog izrazito nacionalističkih komentara Stjepana Mesića. Proces pridruživanja te države EU bio je usporen jer vlast u Zagrebu takođe nije želela da prizna da je Ante Gotovina odgovoran za zločine i slično. To je pitanje stila i pitanje nerazumevanja istorije. Ukoliko Nikolić želi da zaustavi Srbiju na putu ka Uniji, ima veoma velike šanse da to učini ako nastavi da daje slične izjave – ocenjuje ona.

Naša sagovornica smatra da se „izjava predsednika Srbije može uporediti sa ponašanjem Jaroslava i Leha Kačinjskog, dok su bili premijer i predsednik Poljske“.

– Blizanci Kačinjski su uspeli da naprave toliko mnogo gafova da su na neki način osujetili ekonomski razvoj države – smatra Marija Laura Fransiosi.

Prema njenom mišljenju, „Nikolić veoma dobro zna da bi uskakanjem u ruski voz nesumnjivo bile umanjene šanse da Srbija što pre ispuni reforme neophodne za nastavak evropskih integracija.

– Brisel je bio veoma optimističan kada je Srbiji dodeljen status kandidata za članstvo u EU i procenjivalo se da taj put neće biti lak, ali postojalo je mnogo dobre volje prema Srbiji. Bojim se da će takva blagonaklonost brzo iščeznuti ako novi predsednik nastavi da daje izjave kao što je ona o Srebrenici – ocenjuje Marija Laura Fransiosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari