Ninić: Vučić će biti predsednik bez obzira na odluku RIK 1Foto: Medija centar / Foto: Fonet SRS /Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Republička izborna komisija, krajem sledeće nedelje, nakon ponavljanja glasanja na tri biračka mesta, trebalo bi da se izjasni o konačnim rezultatima predsedničkih izbora i da odluči da li je Aleksandar Vučić dobio petogodišnji mandat na funkciji predsednika Srbije.

Ta odluka se potom objavljuje u Službenom glasniku. Kako će članovi RIK-a u proširenom sastavu glasati u ovom trenutku je potpuna nepoznanica, s obzirom da i vlast, ali i opozicija imaju jednak broj predstavnika, po četrnaest, a pojedini predstavnici opozicije za sada se ne izjašnjavaju kako će glasati. Čak i da opozicija glasa da su izbori pokradeni i da Vučić nije predsednik, to nije konačna odluka, jer poslednju reč ima Upravni sud, koji može da preinači odluku RIK-a, a pravo žalbe na takvu odluku ima i svaki birač, ali i svaki kandidat.

„Čak i da opozicija ima većinu da se odluka o proglašenju Vučića za predsednika odbije, ta odluka bi mogla marketinški da bude interesantna, ali dugoročno bi bila neodrživa, uprkos setu neregularnosti koje su pratile ove izbore. Bez obzira na sve pojedinačne anomalije, istekli su rokovi da se one ospore i mi se u donošenju konačne odluke ne možemo objektivno pozivati na sve ono čemu je prošao rok, ni na neravnopravnost u medijskoj zastupljenosti, ni na stanje u džakovima, niti na rad biračkih odbora. I zato nisam optimista da bi Upravni sud potvrdio odluku RIK-a ukoliko bi ona bila osporavanje izbora Vučića za predsednika. Posebno nisam optimista da će opozicija takvu odluku i izglasati. Za sada se ne zna kako će glasati radikali, a ubeđen sam da će predstavnici Nenada Čanka i Miroslava Parovića u RIK-u glasati za“, kaže za Danas Ivan Ninić, član RIK-a u ime pokreta Dosta je bilo. On dodaje da je ubeđen da će Vučić biti predsednik kakva god odluka RIK-a o proglašenju konačnih rezultata bila.

Ninić pojašnjava da bi u slučaju negativne odluke RIK-a sam Vučić imao pravo tužbe Upravnom sudu, a pored njega i bilo koji drugi birač i takva negativna odluka u roku od tri dana u sudskom postupku bi bila poništena. „Možemo pretpostaviti kako bi sve to izgledalo kada bi Vučić organizovao na hiljade glasača da podnesu tužbe. To bi potpuno urušilo sistem. Međutim, odbijanjem proglašenja Vučića za izabranog predsednika bila bi poslata jedna simbolična poruka o stanju u zemlji. Kada već govorimo o simbolici, glasanje u RIK-u imaće simboličan značaj i u prebrojavanju opozicije, odnosno ko je prava opozicija, a ko je na liniji vlasti“ , ističe Ninić.

Boško Obradović, lider Dveri, tvrdi da je jedan opozicioni kandidat već „izdao“, a to je Miroslav Parović, koji je, kako kaže, i bio lažni kandidat kome je SNS skupljao potpise za kandidaturu samo da bi kasnije mogli da se izglasaju rezultati „pokradenih izbora“.

„Neko iz opozicije će morati da izda. Ostali su Šešelj, Čanak i DSS. Ako oni kažu ovo su pošteni izbori, Aleksandar Vučić će biti predsednik, ako kažu da su pokradeni, biće 14:14 i Vučić neće biti predsednik, izbori će biti ponovljeni i poništeni. Ko bude glasao da su ovo pošteni izbori, on za mene više nije opozicija, i sa njima neću imati nikakav kontakt. Za Čedomira Jovanovića i Parovića nemam dilemu, za ostale čekam glasanje“, rekao je Obradović i dodao da nije veliki optimista, jer se mnogo puta do sada videlo da se „ljudi lako prodaju“.

Prozvane stranke tvrde da Obradović priča gluposti, optužujući druge da su izdajnici, ne bi li na taj način opravdao sopstvene loše izborne rezultate. „Koliko se ja sećam, uprkos dokazane izborne krađe na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Dveri a i ostatak opozicije nisu glasali protiv konačnih rezultata na Republičkoj izbornoj komisiji. Čudi me da tada niko nije pokretao pitanje opozicionog karaktera stranaka koje su glasale za usvajanje na RIK-u“, kaže za Danas Aleksandar Popović, potpredsednik i predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije. I u ovoj stranci tvrde da ne postoje egzaktni podaci na osnovu kojih bi bili odbijeni konačni rezultati na predsedničkim izborima. Ne žele da otkriju kako će njihovi predstavnici u RIK-u glasati naredne nedelje i dodaju da postoji više varijanti.

Na prozivke pojedinih opozicionih kandidata da glas Lige socijaldemokrata Vojvodine može biti presudan i da će „Čanak tim glasanjem pokazati da li je vlast ili opozicija“, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV za Danas kaže da stranka nije još odlučivala.

„O tome kako ćemo glasati na RIK-u odlučićemo kad dođe vreme za glasanje. Nismo još razgovarali na tu temu u stranci“, ističe Kostreš. Stevan Vlajić, portparol kandidata Luke Maksimovića, alijas LJubiše Preletačevića Belog, ističe za Danas da će njihova predstavnica u RIK-u Nataša Lipovšček glasati protiv konačnih rezultata, imajući u vidu sve neregularnosti koje su pratile izborni proces.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, kaže za Danas da će predstavnici radikala u RIK-u glasati po savesti, zakonu i elementarnim pravnim principima, kao što su to i do sada činili.

„Mi smo do sada jedini ozbiljno osporavali rad Republičke izborne komisije. Najozbiljnije tačke osporavanja bile su gaženje odluke Ustavnog suda i raspisivanje izbora na KiM, a da nije bilo obezbeđeno da se birački listići broje na licu mesta. Mi smo jedini osporavali i isticanje kandidature Preletačevića, jer mu skoro nijedan dokument nije bio validan. Dakle mi smo ozbiljno posvećeni tom poslu, nećemo da komentarišemo ono što iznosi Boško Obradović, ali ćemo se u svakom slučaju držati dosledno i principijelno“ , kaže Šešelj za Danas .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari