Napeto u Nišu: Ko ima većinu da konstituiše Skupštinu grada, vlast ili opozicija? 1Foto: Z. Miladinović

Opozicija u Nišu je saopštila da koalicija oko Srpske napredne stranke i Ruska stranka nemaju većinu u Skupštini grada i preporučila odbornicima iz tih redova da je podrže u formiranju vlasti.

Na konferenciji za novinare u Skupštini grada, Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, kazao je da je na konstitutivnoj sednici prisutno 29 odbornika koalicije oko SNS, jer je jedan odbornik na lečenju u inostranstvu, tako da ta koalicija ni sa Ruskom strankom nema većinu u Skupštini.

„Oni će danas nekim gimnastikama pokušati da namaknu tog jednog odbornika, i to kroz 3. tačku, u okviru koje planiraju da izaberu novog odbornika umesto odsutnog, ali to je kršenje zakona. Ovi izbori su od samog početka mahinacija i krađa, pa se one nastavljaju i u Skupštini“, rekao je Stanković.

Dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana, ocenio je da je neusvajanje dnevnog reda i nedavanje reči predstavnicima opozicije „kršenje zakona, Poslovnika o radu i demokratije“.

„Oni su preko odluka Gradske izborne komisije silom nametnuli svoju većinu u Skupštini grada, a sad kad nemaju ni tu nametnuti većinu, hoće da namaknu još taj jedan glas koji im fali. Ali, neče im proći ta hokus- pokus i Dejvid Koperfild matematika“, rekao je on.

On je poručio političkim protivnicima da „više ne siluju zakon“.

Napeto u Nišu: Ko ima većinu da konstituiše Skupštinu grada, vlast ili opozicija? 2
Foto: Z. Miladinović

„Nemojte više da silujete građane Niša“, rekao je dr Milić, podsetivši da su četiri opozicione liste i po odluci Gradske izborne komisije dobile 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

Igor Novaković, drugi na listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra'“ i funkcioner Socijalističke partije Srbije, kazao je da će Skupština grada danas biti konstituisana.

„Pod punom krivičnom, materijalnom i moralnom odgovornošću tvrdim da je dnevni red današnje sednice u skladu sa zakonom, hiljadu puta smo proveravali sa Ministarstvom. Ovo što radi opozicija ne zameramo, želimo sa njima dobre i konstruktivne odnose“, rekao je Novaković.

On je kazao da predstavnici opozicije nisu dobili reč zato što su još uvek kandidati za odbornike, a ne i odbornici.

„Kada mandati budu verifikovani, dobiće reč i predlagaće sve što misle da treba“, rekao je on. Novaković je još kazao da je „dnevni red usvojen, ali se za njega ne glasa“.

U toku je sednica verifikacione komisije, koja će odlučivati o odbornički mandatima. Prema odluci Gradske izborne komisije, u Skupštini grada Niša, koja broji 61 odbornika, sedeće 30 odbornika koalicije oko SNS, 30 odbornika četiri opozicione liste- „Biramo Niš“, GG „Dr Dragan Milić“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni- Promeni“ i jedan odbornik Ruske stranke.

Odluka omogućava koaliciji SNS da zajedno sa Ruskom strankom formira vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari