Od 36 prigovora niške opozicije, GIK delimično prihvatila samo šest 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Gradska izborna komisija u Nišu nije usvojila u potpunosti nijedan od 36 prigovora opozicije zbog sumnje u izborne nerularnosti na lokalnim izborima održanim 2. juna u ovom gradu, potvrdila je ta komisija.

GIK takođe nije donela nijednu odluku o ponavljanju izbora na nekom od 197 biračkih mesta u Nišu.

Koalicija Biramo Niš podnela je Višem sudu osam žalbi na rešenja GIK o odbacivanju prigovora, navela je GIK, koja te žalbe i svoje odgovore na žalbe dostavlja sudu.

Opozicija je podnela ukupno 36 prigovora, ali je jedan povukla, zbog čega je taj postupak obustavljen.

Od 36 prigovora niške opozicije, GIK delimično prihvatila samo šest 2

Prema saopštenju predsednice GIK Danijele Milićević, GIK je delimično usvojila šest prigovora, odbila je devet i odbacila 20 prigovora.

Prigovori na nepravilnosti na šest biračkih mesta delimično su usvojeni, a posledica je da je GIK, nakon uvida u birački materijal, donela „rešenja o ispravci zapisnika o radu tih biračkih odbora“.

Delimično je usvojeno pet prigovora koalicije Biramo Niš i jedan progovor grupe građana Dr Dragan Milić.

Devet prigovora je odbijeno jer su „neosnovani“, pošto je uvid u birački materijal pokazao je da su „rezultati u zapisniku o radu biračkih odbora tačni“.

Odbijeno je pet prigovora Grupe građana Dr Dragan Milić i četiri koalicije Biramo Niš.

Dvadeset prigovora je odbačeno uz obrazloženje da su „nerazumljivi“ ili „nepotpuni“ jer su podnosioci u njima navodili da ih podnose zbog jednog biračkog mesta a tražili izmene zapisnika za drugo mesto, ili „nisu naveli naziv podnosioca izborne liste već samo naziv liste“.

Od 36 prigovora niške opozicije, GIK delimično prihvatila samo šest 3
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Zbog ovakvih nedostataka odbačeno je 18 prigovora koalicije Biramo Niš i dva prigovora pokreta Kreni- promeni, navela je GIK.

„Svim predstavnicima izbornih listi koje su podnele zahteve za uvid u izborni materijal, GIK Niš je omogućila uvid i tom prilikom je otvoreno i pregledano oko 160 džakova, odnosno izbornog materijala kao sto su birački spiskovi, glasački listići i drugi. Za neka biračka mesta je vršen uvid od strane ovlašćenih lista različitih predstavnika i po tri puta. GIK Niš još uvek radi i čeka sudske odluke po izjavljenim žalbama“, navela je Milićević u izjavi medijima.

GIK je takođe saopštila da je donela odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora, po kojima lista „Aleksandar Vučić- Niš sutra“, na kojoj su Srpska napredna stranka i još sedam stranaka i koalicija, i opozicija- grupa građana Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni- promeni i Ujedinjeni- Nada za Niš, imaju pod 30 mandata, a Ruska stranka jedan.

Ovakav rezultat omogućava naprednjacima da formiraju gradsku vlast u Nišu sa Ruskom strankom.

Ova odluka GIK o preliminarnim rezultatima identična je istoj takvoj odluci donetoj 3. juna.

GIK je u obe odluke navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.
U niškom SNS su nakon prve odluke GIK zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na zvanični podatak GIK da su njihove četiri liste imale 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari