Niška Medijana, jedina opoziciona opština u Srbiji, kompletirala rukovodstvo: SNS uputila prve primedbe novoj vlasti 1Foto: D. Alihodžić

Miloš Nešić, iz koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“, novi je predsednik Skupštine gradske opštine Medijana, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine.

Na ovaj način kompletirano je rukovodstvo jedine opštine u Srbiji u kojoj je na junskim lokalnim izborima pobedila opozicija.

Nešić je „zamenio“ Miloša Boškovića, koji je izabran za predsednika Skupštine Medijane na konstitutivnoj sednici 23. juna, takođe iz koalicije „Biramo Niš – Biramo Medijanu“, ali je prošle sedmice prešao u redove opštinskih većnika.

Od 26 prisutnih odbornika za Nešića je glasalo svih 15 prisutnih odbornika sa listi koje su u kampanji nastupale kao opozicione – Grupe građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ i koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“, dok je 11 odbornika iz koalicije oko Srpske napredne stranke glasalo protiv.

Nešić je kazao da će mu prioriteti u radu biti transparentnost prema građanima i medijima, kao i jednakost svih odbornika bez obzira na političku opredeljenost i stranačku pripadnost.

„Često čujem reč ‘nadležnost’. Ne smemo raditi izvan naših nadležnosti, ali nadležnosti ne smeju biti izgovor i alibi da ne radimo u interesu građana i u skladu sa izbornim obećanjima“, rekao je on.

Nešić je diplomirani ekonomista, privatni preduzetnik u oblasti turizma i saobraćaja, licencirani turistički vodič i jedan od osnivača Narodnog pokreta Srbije.

Za koordinatora Kancelarije za mlade danas je izabran Matija Đorđević iz pokreta “Kreni – promeni”, koji inače nema odbornike u Skupštini opštini Medijana, ali pripada i podržava liste koje su preuzele vlast u ovoj opštini.

On, kako je saopšteno, neće primati novac za tu funkciju.

„Sve aktivnosti koje budemo organizovali biće dostupni svim mladim Nišlijama bez obzira na njihovo političko uverenje jer smatram da sve državne institucije treba da budu servis svih građana“, rekao je.

Đorđević je student završne godine Pravnog fakulteta u Nišu, a pre ulaska u „Kreni – Promeni“ nije bio politički aktivan.

Kancelarija za mlade je, inače, u vreme dok je opštinu Medijana vodila koalicija oko SNS imala osam koordinatora i svi su primali naknade za svoje angažovanje.

Novi Odbor za mandatno-imunitetska pitanja je prethodnih dana ukinuo sve plaćene pozicije u ovoj Kancelariji.

Bivši predsednik gradske opštine Medijana Nebojša Kocić (SNS) uputio je prve zamerke predstavnicima nove vlasti zbog toga što, kako je rekao, nisu dostavili skupštinski materijal u roku svim odbornicima.

On je kazao da se to „dogodilo već dva puta“.

Odbornici sa liste “Aleksandar Vučić – Medijana sutra” takođe su kritikovali novu skupštinsku većinu zbog „pravopisnih greški u materijalu“.

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste i odbornik, odgovorio je da je reč ili o grešci u komunikaciji ili o tome da opštinska služba “namerno podmeće” predstavnicima nove vlasti.

„To znači da stručne službe koje ste vi postavili, a mi nasledili, nisu radile svoj posao. Da li to rade iz neznanja ili namerno, pokazaće vreme. Utvrdićemo čija je to krivica“, rekao je on.

Skupština najveće niške opštine ima 27 odbornika, od kojih liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione imaju 16 – Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osam, „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva.

Koalicija oko SNS, koja je sada u opoziciji, ima 11 odbornika.

Naprednjaci im ostavili deficit u budžetu

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić, iz GG „Dr Dragan Milić“, kazao je novinarima da je nova vlast u opštini, zaključno sa 1. avgustom, nasledila deficit u budžetu od oko 13,5 miliona dinara, a da su neke pozicije koje bi trebalo da se realizuju tokom cele godine potrošene već tokom prva dva kvartala.

„Naša nova skupštinska većina ukinula je skoro 40 funkcija u opštini i verujemo da će se ta ušteda videti već u septembru, i da ćemo iznos od oko sedam miliona dinara moći da prebacimo na te već realizovane pozicije“, rekao je Đurić.

On je zbog ovakve situacije najavio rebalans opštinskog budžeta za sledeći mesec.

Za takvu opštinsku odluku biće potrebna saglasnost Grada, u čijoj Skupštini, prema odluci Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS i Ruska stranka imaju tesnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari