Niška Medijana "jedina slobodna opština u Srbiji": Posle 12 godina izabrala predsednika opštine koji nije naprednjak 1Predsednik opštine Mladen Đurić: Foto D. Alihodžić

Novi predsednik niške opštine Medijana je ekonomista i strukovni menadžer Mladen Đurić, inače drugi na listi Grupe građana „Dr Dragan Milić“, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine Medijane, jedine opštine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila na lokalnim izborima.

Đurić je prvi predsednik ove gradske opštine koji ne pripada koaliciji oko Srpske napredne stranke u poslednjih 12 godina.

Za Đurića je glasalo svih 16 odbornika dojučerašnje opozicije a sadašnje vlasti- Grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ i koalicije „Nada- Ujedinjeni za Niš“.

Osam prisutnih odbornika koalicije oko SNS, koja je sada u opoziciji, glasalo je protiv.

Niška Medijana "jedina slobodna opština u Srbiji": Posle 12 godina izabrala predsednika opštine koji nije naprednjak 2
Mladen Đurić, novi predsednik opštine Medijana: Foto D. Alihodžić

Na sednici je za zamenika predsednika opštine izabran diplomirani pravnik Marko Aleksovski, drugi na listi koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“.

Za članove Opštinskog veća izabrani su Jelena Cuckić Dimitrijević, Milena Vakić, Milan Milenković, Marijana Šatara, kao i Miloš Bošković, koji je na prethodnoj, konstitutivnoj sednici izabran za predsednika Skupštine opštine Medijana, kao kandidat „Biramo Niš- Biramo Medijanu“.

Iz koalicije „Biramo Niš“ ranije su najavili da će Bošković biti predsednik Skupštine opštine privremeno, a da će u drugom koraku za tu funkciju biti kandidovan Miloš Nešić, takođe iz ove koalicije.

„Pribegli smo ovakvom rešenju zbog efikasnosti i iz tehničkih razloga“, rekli su oni za Danas.

Prema nezvaničnim najavama, novi predsednik Skupštine opštine trebalo bi da bude izabran na sledećoj skupštinskoj sednici.

Na današnjoj sednici izabrani su i članovi Odbora za administrativna i mandatno- imunitetska pitanja.

Skupština gradske opštine Medijana konstituisana je 23. jula, kada je za predsednika izabran Bošković, nosilac i prvi na listi „Biramo Niš- Biramo Medijanu“, inače programer, građanski aktivista i bivši narodni poslanik.

Dragan Maslaković, diplomirani mašinski inženjer zaposlen u JKP Mediana, sa liste GG „Dr Dragan Milić“, izabran je za Boškovićevog zamenika.

Za sekretara Skupštine opštine postavljen je Miodrag Grujović, diplomirani pravnik, nekadašnji sudija i bivši javni izvršitelj, koji je bio predstavnik koalicije „Biramo Niš“ u Gradskoj izbornoj komisiji.

Za ovakva kadrovska rešenja tada je glasalo svih 16 odbornika „iz opozicije“, dok je 11 odbornika koalicije oko naprednjaka bilo protiv.

U isto vreme kada je konstituisana Skupština jedine opozicione opštine u zemlji, u Niš je stigao predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kako bi prisustvivao svečanim otvaranjima pojedinih kapitalnih investicija, koji je negirao da je znao da je u toku njeno konstituisanje.

„Nisam imao pojma“, rekao je Vučić, upitavši saradnike:“što mi niste rekli?“.

On je istovremeno uputio upozorenje opoziciji, rekavši da „jedva čeka da vidi šta će ona „osim da kuka, da uradi“, te da „čekuje da mu narod za šest meseci ili godinu dana kaže kakvi su fascinantni rezultati postignuti na opštini Medijana“.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, koalicija oko SNS osvojila je 11 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ osam, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva mandata.

Opština Medijana, koja se u delu javnosti nakon junskih lokalnih izbora naziva i „jedinom slobodnom opštinom u Srbiji“, ima više od 85.000 stanovnika i jedna je od najvećih u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari