Niška operska premijera pomerena zbog mitinga SNS: Direktor negira, a gradonačelnica ga demantuje i kaže da će “toga dana pola Srbije biti u Beogradu” 1Narodno pozorište: Foto Vesna Torović

Direktor niškog Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović kazao je danas da pomeranje premijere opere “Čarobna frula” koja je bila zakazana za 26. maj “u suštini nema veze” sa beogradskim mitingom Srpske napredne stranke, ali ga je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovki demantovala, ocenjujući da je pomeranje “legitimno” jer će toga dana “pola Srbije biti u Beogradu”.

“Odlaganje premijere nema veze sa mitingom, u suštini. U tom projektu je mnogo učesnika i pojavila se potreba da premijera bude dan ranije, zbog njihovih aktivnosti 26. maja. Narodno pozorište je, inače, samo deo tog gradskog projekta, neka vrsta tehničke podrške, odnosno koordinator i koproducent opere, koja nije naša bazična delatnost, pošto mi još uvek nemamo opersku scenu”, rekao je direktor Milovanović za Danas.

Niška operska premijera pomerena zbog mitinga SNS: Direktor negira, a gradonačelnica ga demantuje i kaže da će “toga dana pola Srbije biti u Beogradu” 2
Spasoje Ž. Milovanović Foto: V.Torović

Milovanović je na čelu Narodnog pozorišta od kraja 2018. godine, kada je, kako je rečeno, kao nestranačka ličnost, izabran na sednici Skupštine grada u kojoj većinu čine odbornici sa liste koju predvodi SNS, a na predlog Odbora za imenovanje, u kojem brojčano dominiraju naprednjaci.

Operu čija premijera je odložena režirao je Ivan Vuković, koji je bio upravnik niškog Narodnog pozorišta od 2012. do 2017, izabran na predlog SNS, a čiji mandat su između ostalog obeležile sudske odluke o nezakonitom imenovanju na tu funkciju.

Jedan od dirigenata opere “Čarobna frula”, Dejan Savić, savetnik je za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, inače predsednika SNS, koji je najavio miting 26. maja kao “najveći skup u istoriji Srbije”.

Direktor Narodnog pozorišta je na naše pitanje da li su akteri u operi “Čarobna frula” koji su tražili da se premijera odloži naveli “aktivnosti” zbog kojih to zahtevaju kazao da “nije želeo da ulazi u to”.

“Ne znam da li oni idu na miting, ili rade nešto drugo, ne zanima me”, rekao je.

On je dodao da zaposleni u Narodnom pozorištu ne idu organizovano na miting u Beogradu, niti se prave spiskovi onih koji to nameravaju.

“Pozorište je toliko specifična institucija da je bilo kakav uticaj bilo koje stranke na njega nemoguć. Ono je uvek i deo vlasti, jer je njegov osnivač recimo grad, i deo opozicije, jer kroz svoju delatnost kritikuje vlast”, ocenio je, dodajući da ga “ne zanima šta ko od zaposlenih radi van ranig vremena”.

Gradonačelnica Niša Sotirovski je, međutim, danas kazala da je razlog za odlaganje premijere upravo miting zakazan za 26. maj, dodajući da smatra da je to “savim ispravna i legitimna stvar”.

Niška operska premijera pomerena zbog mitinga SNS: Direktor negira, a gradonačelnica ga demantuje i kaže da će “toga dana pola Srbije biti u Beogradu” 3
Dragana Sotirovski: Foto FoNet Kostadin Kamenov

“Mi smo i u konsultaciji sa direktorom Narodnog pozorišta zaključili da premijeru opere ne treba da držimo u petak uveče kada je u Srbiji zakazan tako veliki skup i kada će verovatno više od pola Srbije biti u Beogradu. Za koga mi pravimo operu? Pa valjda za publiku. Ako tog dana veliki broj Nišlija koje žele da gledaju operu bude u Beogradu, zašto bismo tog dana imali bilo kakvu premijeru. Održaćemo dan ranije tu zakazanu premijeru”, kazala je Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS.

Niško Narodno pozorište je prethodno saopštilo da “iz tehničkih razloga” pomera premijeru “Čarobne frule”, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića, a u režiji Vukovića, koja je planirana za 26. maj, za dan ranije, 25. maj.

Dupla premijera ove opere, pod dirigentskom palicom Savića, biće održana u planiranom terminu, 24. maja, navela je ta kuća.

Vučić je, inače, najavio „najveći miting u istoriji Srbije“ 9. maja, dan nakon prvog beogradskog protesta “Srbija protiv nasilja”, koji je održan u organizaciji dela opozicije, a povodom masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Kazao da to, kako je rekao, neće biti skup SNS i SPS, već da su na njega „pozvani svi dobri ljudi“.

„To ne sme da bude skup mržnje već skup nade“, rekao je on, nakon što je prethodno sugerisao da su proteste „Srbija protiv nasilja“ organizovale „hijene i lešinari koji koriste nečiju tragediju“.

“Podržavam i opoziciju i vlast da imaju mitinge, samo da budu mirni”

“Ja ću 26-maja biti sa svojom porodicom”, rekao je direktor niškog Narodnog pozorišta, odgovarajući na pitanje gde će biti tog dana.

Dodao je da “podržava i opoziciju i vlast” da na mitinzima izraze svoje stavove ili demonstriraju, a da je važno jedino da ne bude nasilja i sukoba.

Milovanović  je, inače, spominjan u javnosti kao  “politički akter” i krajem 2019, kada je predložio da pokrovitelj regionalnog festivala “Teatar na raskršću”, koji organizuje niško pozorište, bude predsednik Srbije Vučić, nakon čega je deo učesnika otkazao učešće.

“Naravno da ima veze sa mitingom”

“Naravno da ima veze sa mitingom. Pa skoro svi ključni akteri opere su povezani sa SNS. Samo se to ne govori jer smo mi pozorište, a i nije popularno, i sve će manje biti popularno”, kaže za Danas nezvanični izvor iz pozorišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari