Niška opozicija nastavlja sa legalnim potezima: Pravne otkrivaju, a glavni politički – još kriju 1Opozicija u Nišu: Foto Radule Perišić/ATAImages

I posle odluke Višeg suda da odbaci sve njihove žalbe, niška opozicija nastavlja da vuče samo legalne poteze. Doktor Milić tvrdi da ne vidi šta bi se eventualnim demonstracijama dobilo. Najavljuje zato postupak protiv sudija Višeg suda, krivične prijave protiv predsednice GIK-a. I dok pravne poteze otkrivaju, onaj glavni politički – da li će prihvatiti mandate u gradskoj Skupštini, opozicija i dalje krije.

Od petka se čeka reakcija niške opozicije, nakon što je sud odbio njihove žalbe, a oni potvrdili da je pravna borba za izborne rezultate završena.

Danas kažu, borbu nastavljaju na isti način.

„A to je – opet legalnim putem. Mi ćemo pokrenuti postupak protiv sudija koji su doneli ovu skandaloznu odluku“, kaže dr Dragan Milić.

Ređaju dalje krivične prijave. Počele su u kampanji protiv Ruske stranke i njihovog nosioca liste u Nišu Tihomira Perića, zbog sumnje da su prikupljeni potpisi falsifikat. Izbori su završeni taj postupak nije. Nije ni počeo.

Izborni postupak je sada na kraju, najavljuju nove krivične prijave, tri protiv predsednice GIK-a, zatim predsednika biračkog mesta na kome je ispravljan zapisnik.

Teku rokovi, čeka se datum sednice i konstituisanje nove niške vlasti. O ulozi opozicije neće još da govore.

„Ne moramo baš sve da im nacrtamo. Ima ona lepa reč u engleskom suspense, kao Hičkok kad je bio. Neka, da vidimo kako je i šta, neka budu ubeđeni da će biti odgovorni, kao kad igrate šah“, kaže Milić.

U partiji za sada, SNS u odnosu na opoziciju ima figuru više, tačnije jednog odbornika Ruske stranke.

„Ne, to nije pobeda, vi niste vitezovi, vi ste kukavice i vi ste ukrali i pokrali ove izbore“, kaže Đorđe Stanković iz NPS.

Na konferenciji direktno obraćanje SNS-u, ali ima li razgovora sa njima i da li Ujedinjeni Nada za Niš garantuju da su njihovi odbornici i dalje u opoziciji, direktnog odgovora nema.

„Mogu za sebe da kažem, uvek sam prisutna ovde. Miodrag Stanković je prisutan, razgovara sa nama. Gde je on sada ne mogu da kažem i to je neprimereno“, kaže Svetlana Radovanović iz Nade, Ujedinjeni za Niš.

N1: Konkretno pitanje za vašu opciju je bilo da li možete da garantujete da niste u pregovorima sa Srpskom naprednom strankom?

„Pa garanciju vam ne daje sud ili onaj proizvođač sa pečatom, da vam dajemo garanciju…“, kaže Milić, dok Radovanović potvrđuje.

Nema dakle pečata, garancije, direktnog odgovora. Još je nema, čeka se odluka o dodeli mandata, pa zakazivanje sednice, kada će se videti da li je odnos SNS koalicije i četiri opozicione opcije i dalje 31 prema 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari