"Konačni rezultati GIK su lopovluk i kriminal, ali nastavljamo borbu isključivo pravnim sredstvima": Niška opozicija neće organizovati građanske proteste 1Opozicija u Nišu: Foto Media i reform centar

Opozicija u Nišu saopštila je da nastavlja borbu za izbornu volju građana „pravnim sredstvima“ i nakon što je Gradska izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora, koji su, kako ona ocenjuje, „lopovluk“ i „kriminal“.

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene liiste grupe građana, koja je među opozicijom dobila najveći broj glasova, kazao je da problematični konačni rezultati GIK, koji omogućavaju koaliciji oko SNS da zajedno sa Ruskom strankom formira tesnu većinu u Skupštini grada, ne predstavljaju neuspeh, jer pravna borba koju vode „nije trka na sto metara već maraton“.

Dr Milić je negirao da je bilo kontakata pojedinaca iz opozicije sa predsednikom Srbije i osnivačem Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

On je povodom jutrošnjeg saopštenja niškog Kreni- Promeni, u kojem taj pokret ocenjuje da bi pored pravnog puta izbornu volju građana trebalo braniti i građanskim protestima, kazao da u opoziciji svi ne misle isto, jer da je tako išli bi u jednoj koloni, ali da „deluju zajednički i da se neće posvađati“.

Predstavnici opozicije nisu odgovorili na pitanje zašto u poslednje vreme na zajedničkim konferencijama za novinare ne učestvuje i Midrag Stanković, nosilac liste „Ujedinjeni- Nada za Niš“, već drugi pripadnici te koalicije.

Prema njihovim rečima, malo je verovatno da neko iz njihovih redova pređe na stranu naprednjaka, jer „treba da nastavi da živi u ovom gradu“, ali je to odluka svakog ponaosob.

"Konačni rezultati GIK su lopovluk i kriminal, ali nastavljamo borbu isključivo pravnim sredstvima": Niška opozicija neće organizovati građanske proteste 2
Dr Dragan Milić: Foto Media i reform centar

„Mi ćemo nastaviti borbu pravnim sredstvima- prigovorima na odluku GIK, podnošenjem krivičnih prijava, postupkom pred Ustavnim sudom, a ići ćemo i dalje. Tražićemo da nam nesumnjiva pobeda bude priznata kroz institucije Srbije, jer uprkos tome što ima mnogo istine u tvrdnji da je naša država ’lopovska’, ona je naša i mi drugu nemamo. Ovo je naša odluka, kakva god da je, a ne mislimo da je pogrešna. Ponosan sam što smo odoleli protiscima lobija iz Beograda da uđemo u proteste, i da oni dođu da nas ’oslobađaju’. Čuvaćemo niške glave i prozore, a pobeda će doći kad tad. Nećemo stati“, rekao je dr Milić na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li će neko iz opozicije snositi odgovornost u slučaju neuspeha politike insistiranja na borbi za izbornu volju građana isključivo pravnim putem, on je kazao da oni ne mogu snositi nikakvu odgovornost jer su „postigli veličanstvenu pobedu i dokazali da SNS nema podršku Nišlija, a to što će neki silom noć proglasiti za dan je na njima“.

„Mi se u opoziciji politički razlikujemo po mnogo čemu, ali u većini stvari se slažemo, a jedna od bitnih o kojoj mislimo isto je ova izborna krađa. Ujedinila nas je bahata niška vlast i imamo isti cilj- grad Niš. Znamo da je njima zapravo glavni problem naše jedinstvo. Niko nas neće razbiti“, kazao je on.

On je poručio naprednjacima da „prestanu da se brukaju jer „silom dobijena vlast nije narodna, već oktroisana, i tako vladaju okupatori“.

Dodao je, ipak, da će se odazvati pozivu na razgovor državnog organa o izborima, ali samo kako bi dokazali opozicionu pobedu, kao i da će ukoliko im se pobeda prizna imati komunikaciju sa SNS republičkom vlašću, jer ne ćele da Niš bude „republika“ ili „autonomija“, ocepljena od Srbije.

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, kazao je da će danas podneti tri krivične prijave protiv predsednice GIK Danijele Milićević, zbog „falsifikata“ zapisnika na biračkom mestu broj 10 u Medijani, nepodudaranja broja glasačkih listića i evidentiranih glasača u biračkom spisku na biralištu broj 18 u Medijani i problematične obrade glasačkih listića u GIK 3. juna.

"Konačni rezultati GIK su lopovluk i kriminal, ali nastavljamo borbu isključivo pravnim sredstvima": Niška opozicija neće organizovati građanske proteste 3
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

Stanković je najavio da je biti podneta i krivična prijava protiv Tomislava Trajkovića, vršioca funkcije predsednika Višeg suda, koji će sutra biti imenovan za predsednika suda, ocenjujući da će to biti „nagrada jer je legalizovao ovu izbornu krađu i de fakto učestvovao u njoj“.

„Nemojte da vas iznenadi da će neki bivši učesnici režima uskoro biti uhapšeni. U Gradskoj kući boravi Državna revizorska institucija, a naša gradonačelnica pokušava da prikrije neke dokaze o tome šta je sve rađeno. Ali, cilj takvog hapšenja neće biti borba protiv kriminala, već namera da se skrene pažnja i pokrije ova izborna krađa“, rekao je Stanković.

On je dodao da će predstavnici opozicije „ostati vitezovi“ uprkos tome što na suprotnoj strani „nema vitezova, već samo kukavica i onih koji učestvuju u izbornom i drugom kriminalu i korupciji“.
„Sa takvim ljudima nema pregovora, na svakom mestu im treba pokazati da su lopovi i kukavice“, kazao je on.

Dodao je da će oni „zaštiti svakog ko trpi pritiske“ povodom ovih izbora, ali da prema „izdajnicima“ koji će eventualno preći na drugu stranu „neće biti milosti“.

GIK je pre tri dana, u ponedeljak 1. jula, saopštila konačne rezultate lokalnih izbora, prema kojima je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 30 mandata, četiri opozicione liste takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Ovakvi rezultati omogućavaju naprednjacima da formiraju vlast u Gradu, u savezništvu sa Ruskom strankom.

Prema objavljenom ukupnom izveštaju GIK o rezultatima lokalnih izbora u Nišu, opozicija je dobila 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

Predstavnici opozicije su ranije kazali da je opozicija pobedila sa 3332 glasa više.

U ukupnom izveštaju GIK precizirano je da je GG „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata.

GIK je ovakvu odluku donela nakon što je Viši sud u Nišu u petak 29. juna odbio svih šest žalbi grupe građana “Dr Dragan Milić” i koalicije “Biramo Niš”.

Među žalbama su bile i one koje su se odnosile na odluku GIK da odbije njihove prigovore zbog „teških povreda izbornog procesa“ na biračkim mestima 10 i 18 u gradskoj opštini Medijana, gde su pronađeni prepravljeni zapisnik, odnosno različit broj glasačkih listića u kutijama i evidentiranih glasača u biračkom spisku.

Prema ocenama opozicije, zbog ovakvih nepravilnosti izbori na tim mestima bi morali biti ponovljeni.

„Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“ podneli su ukupno 23 prigovora zbog izbornih nepravilnosti, od kojih je GIK u potpunosti usvojila četiri, ali ni u jednom slučaju nije odlučila da izbori budu ponovljeni.

GIK je jedan prigovor delimično usvojila, devet je odbila kao neosnovane, a devet odbacila jer su ih podnela neovlašćena lica.

Predsednica GIK Danijela Miličević kazala je da je GIK „radila u skladu sa zakonom“, a da je Viši sud potvrdio da u radu komisije „nije bilo nepravilnosti“.

Ona je negirala da je bilo pritisaka na članove GIK u donošenju odluka i zapitala se „zašto bi tih pritisaka uopšte bilo“.

Odbila je da komentariše krivične prijave koje je opozicija podnela protiv nje i predsednika biračkog odbora.

„Ne bih da komentarišem krivične prijave. Apsolutno su neke neistine iznesene, ali sada ne bi o tome. Ne znam zaista o čemu se govori na televiziji, bavim se isključivo stručnošću“, kazala je.

Prema podacima GIK, u Nišu je pravo glasa na izborima održanim 2. juna imalo 226.268 građana Niša, a na izbore je izašlo 111.170 birača.

Glasalo je ukupno 111.112 ljudi, broj nevažećih glasačkih listića je 1.875, a nevažećih 109.237.

Kreni- promeni je za građanske proteste

„Naš stav je da bi se za izbornu volju građana trebalo boriti i pravnim putem i kroz građanske proteste, i da nema ili- ili, ali je naš zajednički dogovor da se borimo pravnim putem, i mi smo se sa tim složili u ovom trenutku“, kazao je Dušan Anđelković, iz niškog Kreni- Promeni, na konferenciji za novinare.

Kreni- Promeni je saopštila jutros da bi pored pravnog puta izbornu volju građana trebalo braniti i protestima.

To je bilo prvo javno zalaganje iz redova niške opozicije za građanske proteste, nakon što su mesec dana unazad insistirale isključivo na „borbi za izbornu volju pravnim putem“.

U zalaganju za borbu za autentične izborne rezultate isključivo „kroz institucije pravne države“ prednjačio je dr Milić, nosilac liste istoimene grupe građana, koja je osvojila najviše glasova u opozicionom bloku.

On je navodio da nikakvi protesti ne dolaze u obzir jer bi se na taj način Niš pretvorio u „bure baruta“, pošto bi „oni ubacili batinaše koji bi izazvali nerede“, a ne sme se dozvoliti „nijedna razbijena niška glava ili razbijen niški prozor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari