Niške Dveri: Da li su socijalne karte sredstvo “totalnog nadzora” nad građanima Srbije 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Uvođenje socijalne karte građana Srbije preko jedinstvenog registra koji će sadržati  više od 135 njihovih ličnih, imovinskih i porodičnih podataka otvara ozbiljno pitanje upotrebe i zloupotrebe takvih podataka, ocenila je danas Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog poktreta Dveri i čelnica niškog odbora te stranke.

”U srpskom društvu koje je većinski siromašno, gde su klasne i socijalne razlike najveće u Evropi, veliko je pitanje upotrebe i zloupotrebe ovakvih podataka i registara. Hoće li socijalna karta umesto da pomogne najsiromašnijima postati sredstvo ‘totalnog nadzora’ nad pojedincem i oblik ‘digitalne diktature’ čiji je cilj stvaranje takozvanog socijalnog kredita i rangiranja”, kazala je Milenković Kerković.

Zakon o socijalnoj karti će se primenjivati od 1. marta, a između ostalog predviđa uspostavljanje jedinstvenog registra i centralizovane evidencije u elektronskom obliku sa više od 135 različitih podataka o svim građanima.

U registru će se nalazi podaci građana, kakvi su jedinstveni matični broj, prebivalište, državljanstvo, bračni status, pa do podataka o pokretnoj i nepokretnoj imovini, primanjima, isplaćenim penzijama, pravu na socijalnu zaštitu i nadoknade.

Uz podatke o imovinskom status, ovaj centralizovani registar sadržaće i informacije o ličnom i porodičnom statusu, zdravlju, obrazovnom statusu, hendikepu, nasilju u porodici, samohranim roditeljima, kao i o takozvanim povezanim licima, u koje pored supružnika, dece, srodnika, staratelja i hranitelja spadaju i vanbračni, pa i „bivši vanbračni partneri“.

Niške Dveri: Da li su socijalne karte sredstvo “totalnog nadzora” nad građanima Srbije 2
Foto: Dveri.rs

“Socijalna karta ne može pomoći siromašnima bez poreskih reformi  jer je aktuelan poreski sistem u Srbiji nepravedan, a poresko rasterećenje za porodice i za decu ne postoji. Da bi socijalna karta mogla da bude efikasna, neophodno je promeniti zastareli sistem flat oporezivanja sistemom dualnog oporezivanja, kojim će radnici sa minimalcem biti rasterećeni poreza, a oni koji izdržavaju članove domaćinstva i samohrani roditelji imati pravo na poreski kredit i oslobođenje. Bez poreskih reformi socijalna karta ne može da smanji ogroman jaz između bogatih i siromašnih u duboko nepravednom srpskom društvu sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi”, rekla je Milenković Kerković.

Ona je kazala da sistem u Srbiji štiti povlašćene i bogate pripadnike političke elite, a da je poreski sistem nepravedan jer na isti način oporezuje minimalna primanja i ogromne zarade.

“Teret krize  srpskog društva na sebe moraju konačno da preuzmu najbogatiji i omoguće pravedniju raspodelu”, kazala je.

U saopštenju niških Dveri se dodaje da je Srbija društvo u stanju socijalne potrebe u kojem trećina stanovništva, odnosno oko dva i po miliona ljudi, gladuje ili je ispod granice siromaštva, a da je od 2012. godine “dupliran  broj gladnih i neuhranjenih”.

Samo  Albanija i Crna Gora imaju manje minimalne zarade od 274 evra, koliko u Srbiji prima više od 350.000 ljudi sa neoporezivim iznosom od samo 19.300 dinara, navode oni.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari