Niške Dveri podržale večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ u tom gradu, u čijoj organizaciji ne učestvuju 1Odavanje pošte žrtvama pucnjave u Beogradu i Mladenovcu: Foto Z. Miladinović/ Danas

 

Niške Dveri potržale su protest „Srbija protiv nasilja“ koji se održava večeras u tom gradu, u čijoj organizaciji ne učestvuju, dodajući da je rešenje problema ipak u „promeni modela društva“ i „novog koncepta obrazovanja“ a ne u nekoliko smena nadležnih funkcionera.

„Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri Niš razume i podržava proteste najavljene u Nišu 10. maja, kao i širom Srbije, a organizovane nakon masakra (u beogradskoj osnovnoj školi ’Vladislav Ribnikar’ i u selima u okolini Mladenovca, prim. aut.) u kojima je poginulo 17-oro ljudi, najviše dece, i još toliko teško ranjeno, kao i zahteve da aktuelna Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić bude smenjena, da REM bude raspušten, da se zabrane rijaliti programi koji sadrže nemoral i nasilje, kao i tabloidno prenošenje scena i detalja nasilja. Posledica svih ovih mera treba da bude odlazak (Aleksandra) Vučića i SNS-a sa vlasti“, navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje da vlast „ne može da sakrije bes i tugu građana“ i da „iskorištava ovaj trenutak za sejanje straha, za zakazivanje kontra- protesta i zabranjivanje javnih sloboda, ukidanje društvenih mreža nad kojima nema kontrolu“, dok u isto vreme „traje Sodoma i Gomora u rialitima, a LGBT nemoral u udžbenicima, školama i vrtićima“.

Imamo pandemiju poremećenog identiteta i nasilja, i to mora da prestane u Srbiji odmah, smatraju u toj stranci.

„Sistem jeste zakazao i moramo ga menjati. Ova vlast je kreirala mržnju i nasilje na medijima i u društvenom životu. Oni više od deset godina imaju apsolutnu vlast- a apsolutna vlast mora imati apsolutnu odgovornost. Građani su sa pravom besni – aktuelna vlast mora da ode, a ovaj sistem ne mogu da menjaju oni koji su urušili i obrazovanje, i privredu, i suverenitet i svetinju života“, navode oni.

Naglašavaju da cilj Srpskog pokreta Dveri nije smena jednog ministra, a ni pad jedne „katastrofalne“ Vlade.

„Ono što Dveri žele jeste promena modela društva. Zbog naše dece, i svih nas koji želimo da u Srbiji živimo. Srbiji je potreban novi bazični konsenzus oko promene modela društva, odbacivanja starog čija je zakonomerna posledica serija tragedija koju kao narod doživljavamo, uključujući i poslednju“, naglašava se u saopštenju.

U njemu se dodaje da u središtu novog dogovora za Srbiju, kao stub novog društvenog modela- obrazovanje mora da ima centralnu ulogu.

„Obrazovni sistem koji je kreirao DOS, u duhu radikalnog liberalnog reformizma notornog Gaše Kneževića, a koji je SNS režim doveo do tragičnog apsurda – krahirao je pred našim očima. Zato Dveri zahtevaju veliki društveni razgovor oko potpuno novog koncepta obrazovanja i novog Zakona o obrazovanju“, naglašava niški odbor te stranke.

On precizira da novi koncept „mora da podrazumeva i Zakon o zaštiti dece po uzoru na mađarski model Viktora Orbana, o digitalnoj bezbednosti dece, zabrani promocije skaradnih sadržaja i LGBT ideologije deci, fluidnog dženderizma i ostalih transhumanih ciljeva“.

On zahteva i „izbacivanje stranih udžbenika i neodgovornih NVO edukacija u vrtićima i osnovnim školama“.

„Obrazovanje treba vratiti u ruke državi i srpskoj nauci. Sada je, više nego bolno jasno- liberalni eksperiment slomio je srpsko školstvo. Potreban nam je novi obrazovni sistem- od vrtića do postdoktorskih studija. Dakako, zasnovan, na izvornim slobodama, ali pre svega na porodičnom modelu društva, nacionalnom vaspitanju i tradicionalnim vrednostima srpske vere i kulture“, dodaje se.

U saopštenju se podseća da su Dveri, odmah nakon tragedije u školi „Vladimir Ribnikar“, u sredu 3. maja, a polazeći od principa objektivne odgovornosti, tražio momentalnu ostavku ministra Branka Ružića, kao i celog kabineta Ane Brnabić, a dva dana kasnije izneo ovave zahteve, kao i zahtev za hitnu sednicu Narodne Skupštine i svih nadležnih skupštinskih odbora.

Nakon protesta u Beogradu 8. maja predsednik Skupštine Vladimir Orlić odbio je da primi pisani Zahtev 84 poslanika Narodne skupštine za vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – izveštaj Vlade o nasilju i bezbednosti u društvu.

Po Zakonu o Narodnoj skupštini na zahtev jedne trećine (84) narodih poslanika vanredna sednica se mora zakazati, podsećaju oni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari