Nišlije danas na protestu "Srbija protiv nasilja": Pozivamo sve sindikate, prosvetne radnike, studente, đake, nevladine organizacije 1Odavanje pošte žrtvama u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

 

 

Protest „Srbija protiv nasilja“ biće organizovan večeras u 18 časova na centralnom Trgu kralja Milana u Nišu, najavili su predstavnici više opozicionih stranaka u tom gradu.

“Pozivamo sve sindikate, prosvetne radnike, studente, djake, nevladine organizacije i sve Nišlije da svojim prisustvom, pošaljemo zajedničku poruku- nasilje u javnom prostoru mora da prestane“, saopštili su organizatori.

Povod za protestno okupljanje i šetnju su dva nedavna masovna ubistva, u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, za koje je osumnjičen učenik sedmog razreda (13) i u mladenovačkim selima Malo Orašje i Dubona, izvršeno od strane osumnjičenog U.B. (21).

U pucnjavi u osnovnoj školi 3. maja ujutru ubijeno je osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja, a ranjeno šestoro učenika i jedna nastavnica.

Nepuna dva dana kasnije u okolini Mladenovca ubijeno je osam osoba, među kojima i jedan policajac, a ranjeno njih 13-oro.

Zahtevi niškog protesta su identični kao i u drugim gradovima u Srbiji.

Traži se hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahteva se, takođe, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama za koje tvrde da promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zatražena je i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno- informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotrena odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do takvih događaja nikada više ne bi došlo.

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu je u ponedeljak, prema tvrdnjama organizatora, okupio oko 50.000 ljudi, dok ih po rečima predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića bilo oko 9.000.

Protestna okupljanja su bila organizovana i u Kragujevcu, Zrenjaninu, Požegi i drugim gradovima u Srbiji.

Protest u Nišu organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno, Demokratska stranka, Zeleno- levi klub i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari