"Nismo angažovali američku firmu za lobiranje u Vašingtonu" 1Foto: Ljiljana Bukvić

Sa firmom Kliri Gotlib razgovaramo da nas zastupaju u arbitraži koju ćemo pokrenuti u vezi sa kršenjem CEFTA sporazuma od strane Prištine.

To nema nikakve veze sa Amerikancima, ni sa lobiranjem, ima veze sa taksama od 100 odsto i kršenjem CEFTA, kaže za Danas izvor iz Vlade Srbije, koji demantuje vest objavljenu na Glasu Amerike da je Vlada Srbije angažovala firmu Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP da lobira za nju u Vašingtonu u vezi sa Kosovom.

Naš izvor tvrdi i da „nismo potpisali nikakav ugovor, još razmatramo sve opcije“. S druge strane, Glas Amerike preneo je da se u zvaničnom dokumentu, podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe 27. marta, navodi da će pomenuta firma lobirati za Srbiju „kod svih američkih zainteresovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo“.

„U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu. U jednom delu ugovora, Miler-Ibold i Laprevote podsećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje naslednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke, A.D. i Jugobanke A.D. U podnesku se ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme“, ističe Glas Amerike.

Tim od 1.300 advokata

Glas Amerike ukazuje da kompanija Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP postoji 73 godine i da zapošljava 1.300 advokata, „koji za nju rade u više od 50 država sveta i to, kako ukazuju, u sferama pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive“. Kako se dalje objašnjava, ta firma ima predstavništva u svetskim metropolama poput Abu Dabija, Pekinga, Brisela, Frankfurta, Milana, Moskve, NJujorka, Pariza, Rima, Vašingtona… Glavni klijenti su im korporacije, finansijske institucije, vlade, lokalni biznisi, ali i pojedinci, te dve države – Grčka i Argentina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari