Osećanja u vezi s hapšenjem Ratka Mladića su mi pomešana. Ipak, preovlađuje zadovoljstvo njegovim hapšenjem. Naravno, mislim da je Mladić ratni zločinac, ali je takođe i veoma oronuo nakon 16 godina bekstva i sada je starac, kaže za Danas Bart Heterbij, bivši pripadnik holandskog kontingenta Unprofora, koji je boravio u Srebrenici jula 1995.


Mislite li da će pravda biti zadovoljena nakon suđenja?

– Naravno, on ima pravo na fer suđenje i na pravednu presudu.

Šta danas mislite o događajima u Srebrenici jula 1995?

– To su bili veoma dramatični događaji i nismo očekivali da će se na taj način završiti. Bio sam izvan Srebrenice u vreme zločina, ali kada sam se vratio mediji su nas napadali da smo kukavice i da nismo učinili dovoljno da spasimo ljude u Srebrenici.

Mislite li da ste mogli da uradite više nego što ste uradili?

– Ne mislim da smo mogli da uradimo više. Zaista nismo mogli da uradimo više da spasimo te ljude u Srebrenici. Samo smo mogli da sedimo i posmatramo šta se događa. Nisam bio svedok padu enklave Srebrenica, jer nisam mogao da se vratim u Bosnu, pa sam ostao u Zagrebu. Vojska bosanskih Srba blokirala je granicu do Srebrenice za pripadnike UN koji su se vraćali. Po povratku u Holandiju video sam na televiziji šta se desilo kada su jedinice bosanskih Srba osvojile Srebrenicu.

Na koji način biste reagovali danas da imate priliku?

– To je i dalje dilema. Pripadnici holandskog kontingenta mirovnih snaga su je imali i tada u Srebrenici. Sa jedne strane, zauzeti poziciju koju imaju snage UNHCR, odnosno da se postavi kao komesarijat za izbeglice – da ne radi ništa i da samo posmatra, ili da, sa druge strane, asistira u evakuaciji iz Srebrenice i da delimično preuzme kontrolu nad situacijom i umanji patnju ljudi i, nažalost, sarađuje sa generalom Mladićem. To je i dalje dilema.

Mladić je na video-snimku vikao na pukovnika Karemansa da su vojnici Unprofora pucali na Vojsku RS. Da li ste pokušali da odbranite Srebrenicu?

– Ne znam da li se holandski kontingent UN borio i pucao na srpske trupe kada su ulazile u Srebrenicu. Znam da su napravili barikade kako bi usporili nadiruće trupe bosanskih Srba, kako bi dali više vremena narodu Srebrenice da se povuče iz enklave. Jedina srpska vojna žrtva poginula je kada su NATO avioni uništili srpski tenk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari